یادداشت : اهداف جیره نویسی علمی و اقتصادی

رشد سريع دامپروری از چند دهه گذشته سبب به وجود آمدن صنعت دامپروری به شكل امروزي شده است. صنعت دامپروری از جهت به كارگيري روشهاي جديدتر و موثرتر دائما در حال تغيير و پيشرفت مي باشد. راندمان توليد گوشت يا تخم مرغ وابسته به توانائي ژنتيكي گله مورد پرورش است. يك دامپرور زماني موفق است كه توانائي ژنتيكي گله را در مورد راندمان توليد ، در بالاترين سطح ممكن بروز دهد. يكي از شروط اصلي براي رسيدن به حداكثر راندمان توليد ، تغذيه متعادل گله مي باشد. به همين دليل تهيه يك جيره غذائي متعادل از نظر مواد مغذي (پروتئين ، كربوهيدرات ، چربي ، مواد معدني ، ويتامين ها) كه جوابگوي احتياجات حيوان باشد الزاميست. البته به همان اندازه كه كمبود يك ماده مغذي در جيره غذائي مي تواند موجب افت راندمان توليد شود ، بالا بودن ميزان همان ماده مغذي در جيره نيز ، هم موجب ضرر اقتصادي شده و هم مي تواند به سلامت حيوان لطمه وارد نمايد

از طرف ديگر هدف يك دامپروری در كنار توليد پروتئين حيواني ، سودآوري مي باشد. از آنجائيكه بيشترين هزينه توليد فرآورده هاي دامپروری مربوط به تغذيه مي باشد (۷۰-۶۰%هزينه ها) ، در نتيجه تهيه جيره اي الزاميست كه علاوه بر تامين احتياجات غذائي حيوان ، از نظر اقتصادي نيز مقرون به صرفه باشد. در حقيقت يكي از رموز موفقيت براي دامپرور ، تهيه جيره متعادل با حداقل قيمت است.  براي نيل به اين هدف بايد از منابع خوراكي محدود و گران قيمت به بهترين نحو استفاده نمود. تهيه جيره غذایی كار چندان ساده اي نبوده و منحصر به مخلوط كردن چند قلم ماده خوراكي نيست ، بلكه نياز به داشتن اطلاعات كامل از احتياجات غذائي گله مورد پرورش و تركيب و كيفيت خوراك ها دارد.

علي رقم پيشرفتگي نرم افزارهاي مخصوص جيره نويسي وقتي از كامپيوتر براي تعيين فرمول دان استفاده مي شود ، بايد در مورد قابل استفاده بودن جيره از نظر فيزيولوژي دستگاه گوارش حيوان ارزيابي صورت گيرد. زيرا كامپيوتر فقط اطلاعات داده شده به آن را عمل آوري مي كند و هر گونه اشتباه در اطلاعات اوليه ، در نتيجه كار كامپيوتر منعكس مي شود. همچنين شرط اصلي تهيه جيره هاي متعادل با حداقل قيمت توسط كامپيوتر ، دادن درست ترين اطلاعات از جمله تركيب شيميايي خوراكها و قيمت خوراكهاي مورد نظر است.

عفونتهای کلی باسیلوزی

کلی باسیلوز به دسته و گر.هی از بیماریهای متفاوت اطلاق می شود که توسط عامل باکتریایی اشریشیا کلی (E.Coli) ایجاد شود مانند کلی سپتی سمی ، عفونت کیسه زرده ، بیماری هجاره و ...

اشریشیا کلی یا ای کولای یکی از باکتریهای معروف میله ای شکل ، گرم منفی و تاژکدار است با طول و عرض 6/0*5/2 میکرون که در روده پستانداران و پرندگان بوفور یافت می شود . اغلب سویه های این باکتری غیر بیماریزا می باشند اما برخی از سویه های این خانواده عامل ایجاد بیماریهای کلی باسیلورزی می باشند . بخاطر اهمیت این باکتری بطور مختصر به شرح خصوصیات این باکتری می پردازیم .

همانطور که پیشتر گفته شد اشریشیا کلی یک باکتری متحرک تاژکدار است و بخوبی رنگ پذیر بوده و تولید هاگ نمی کند و به راحتی در بسیاری از محیط های کشت آزمایشگاهی رشد می کند و درجات متغیری از دما را برای رشد می تواند تحمل کند اگرچه بهترین دما برای آن 37 درجه سانتی گراد می باشد . کلنی های اشریشیاکلی در سطح آگار برجسته و براق است و در محیط کشت مکانکی آگار به رنگ قرمز و در محیط EMB به رنگ بنفش بوده و دارای جلای فلزی می باشد .