کلی سپتی سمی

طیف وسیعی از پرندگان می توانند به کلی سپتی سمی مبتلا شوند ولی آنچه مسلم است ، اینست که اغلب جوجه های 8-4 هفته که در جایگاههای سرپوشیده با تهویه نامناسب نگهداری می شوند بیشتر درگیر این بیماری خواهند شد . خصوصاَ جوجه هایی که آلوده به مایکوپلاسما گالیسپتیکم می باشند مستعد مواجهه با کلی باسیلوزیس هستند .

باکتری اشریشیاکلی می تواند در محیط بیرون هم تا مدتها باقی بماند لذا رعایت اصول بهداشتی ، جمع آوری مدفوع پرندگان و مرطوب نگه داشتن هوای محیط سالن می تواند از اشاعه بیماری از طریق تنفس تا حد قابل قبولی جلوگیری نماید .

علایم بالینی :

اولین علامت این بیماری کاهش اشتهاء است و پرنده که معمولاً در رنج سنی 12- 4 هفتگی می با شد دارای پرهای ژولیده و ظاهری افسرده و بی حال است و مشکلات تنفسی به شکل سختی در تنفس نمود می کند . البته تلفات چندان زیادی نیست و به بیش از 5 درصد تجاوز نمی کند ولی مشکل عمده عوارض بیماری است ، که یکنواختی رشد در گله را بهم ریخته و بسیاری از لاشه ها در نتیجه بروز بیماری در گله ، بصورت لاشه های نامرغوب خریداری می شوند .

علایم کالبد گشایی :

از مهمترین نشانه های کالبدگشایی این بیماری ؛ تورم کیسه های هوایی ، تورم صفاق ، پری هپاتیت و پریکاردیت است . احشاء پرخون و تیره شده و کیسه های هوایی مات ، کدر و ضخیم شده همچنین پریکارد نیز سفید و ضخیم می شود که همگی شواهد خوبی برای بروز کلی سپتمی سمی است ، اگرچه تشخیص قطعی ، جداسازی و کشت باکتری E-Coli از کیسه های هوایی ، ریه و قلب پرنده است .

پیشگیری و کنترل :

همانطور که در بسیاری از بیماریهای دیگر نیز ذکر شد ، بهترین و کاملترین راه پیشگیری از بروز بیماری کلی سپنمی سمی و بسیاری از بیماریهای دیگر عفونی ، مدیریت صحیح گله و رعایت دقیق اصول بهداشتی پرورش ماکیان است .

از آنجائیکه میکروب اشریشیا کلی از طریق تخم مرغهای آلوده به مدفوع به کارخانجات جوجه کشی انتقال می یابد ، لذا گله های مادر باید علیه انواع بیماریهای متداول منطقه بویژه عفونتهای مایکوپلاسمایی واکسینه شوند . بالانس صحیح جیره ، واکسیناسیون به موقع و تنظیم تهویه متعادل و مناسب در سالن مرغداری از اصول پیشگیری این بیماری است .

درمان :

جهت درمان این بیماری ، مصرف طیف وسیعی از داروهای ضدباکتریایی امکان پذیر است ولی توصیه نگارنده انجام تست آنتی بیوگرام است تا با توجه به حساسیت باکتریها ، مناسب ترین آنتی بیوتیک را برای سرکوب میکروب استفاده کرد .

اما در حالت کلی تجویز لینکومایسین و لینکوسپکتین با دوز 5/0 در هزار به مدت 5 روز یا تجویز فورازولیدون 04/0 درصد در دان به مدت 10 روز و یا انروفلوکسازین با دوز 5/0 در هزار به مدت 5-4 روز مناسب است همچنین تجویز کلراتتراسایکلین 60گرم در 500 لیتر آب به مدت 5 روز برای مهار بیماری و کاهش تلفات و بهبودی وضع گله مناسب است .