کلسیم ca

 مسمومیت کلسیم

پرندگان کاملا قادر  به تحمل کلسیم جیره هستند  و یک همبستگی منفی بین غلظت کلسیم جیره و درصد جذب آن وجود دارد . لیکن ، علی رغم کاهش جذب کلسیم میزان کلسیم پلاسما افزایش می یابد  که بر تعادل فسفر یا ساختمان کایه ها تاثیر می گذارد  .

اغلب علائم مسمومیت کلسیم ، همان علائم کمبود فسفر هستند  و بسیاری از این علائم قابل  تفکیک از علایم کمبود فسفر نمی باشند . به عنوان مثال ، عرضه آزاد پوسته صدف به مرغ های تخمگذار بصورت جداگانه ،  موجب تولید تخم مرغ های  با پوسته نرم  می شود . علت این اختلال در کلسیمی شدن  پوسته ، افزایش دفع فسفات کلسیم از کلیه می باشد   ودر نتیجه ذخایر استخوانهای سوزن یدر فاصله  بین دو دوره کلسیمی شدن  جایگزین نمی شود . مسمومیت کلسیم اغلب با تغییر در Phمایع گوارشی  قابل توجیه است ، بطوریکه سطوح بالای ان حلالیت سایر مواد معدنی را تحت تاثیر قرار می دهد (شافعی 1993) .

 

 در نیمچه های در حال رشد  از سن 10تا 18 هفتگی ، سطوح بالای کلسیم موجب تجمع املاح  معدنی (یورولیتیاسیس ) د رکلیه می شود .کلسیم اضافی موجب تشکیل یورولیت در کلیه می شود . که می تواند به ساختمان کلیه صدمه بزند . این یورولیت ها معمولا از یورات سدیم کلسیم تشکیل  می شوند . اورات ها به ندرت در سایر نواحی بدن یافت می شوند .  و تجمع  این سم باعث مرگ می شود . یورولیتیاسیس در نیمچه هایی که از 4 تا 5 هقته قبل از بلوغ با جیره های  پرکلسیم  تخمگذاری تغذیه می شوند ، بسیار رایج است . این وضعیت با وقوع برونشیت عفونی بدتر  و شدیدتر  می شود . لنت  و وایدمن (1994) پیشنهاد نمود  که با استفاده از مواد اسیدی کننده ادرار  نظیر  سولفات آمونیوم  و یا آنالوگ هیدروکسی  متیونین می توان یورولیتیاسیس را درمان نمود  و یا از وقوع آن پیشگیری کرد .