نقرس

اين بيماري يكي از بيماريهاي مديريتي است كه در اثر رسوب املاح مخصوصاً اوراتها در كليه ها رخ مي دهد . در حالت كلي به دو شكل ديده مي شود .

1) نقرس مفصلي : در اين نوع نقرس ، انتشار رسوبهاي اوراتي را در مفاصل داريم كه در اثر تجمع املاح ، مفاصل متورم و دفرمه شده و نسبتاً از اهميت كمتري برخوردار است .

2) نقرس احشايي : اين نوع نقرس در اثر انتشار رسوبات اوراتي به اندامهاي احشايي مانند قلب و كبد و حتي عضلات ايجاد مي شود . در كالبدگشايي لاشه مبتلا ، سطحي براق روي احشاء ديده مي شود كه همان رسوب املاح است . ضمناً در اثر رسوب املاح ، ممكن است سنگهاي مجاري ادراري نيز ايجاد شود كه در موارد نقرس پيشرفته معمولاً رخ داده و باعث اتساع حالب شده و كمبود آب يا مصرف آبهای سخت این بیماری را تشدید می کند و با آتروفی کلیه و در نهایت مرگ همراه است .

علل بروز نقرس :

محرومیت از آب ، ضایعات کلیوی ، عفونتها ، بالانس نامناسب املاح جیره غذایی خصوصاً بالا بودن میزان کلسیم جیره ، مصرف آبهای سخت با املاج سنگین برای شرب پرندگان ، افزایش میزان پروتئین جیره و توکسینهای قارچی می توانند از علل بروز این بیماری باشند .

پیشگیری و کنترل :

از آنجائیکه تلفات در فرم نقرس احشایی قابل توجه است لذا برای پیشگیری و کنترل بیماری باید راهکارهای مدیریتی صحیحی را دنبال کنید . لذا قبل از هر کاری باید آب شرب مرغداری را آزمایش نموده و از عدم حضور املاح سنگین در آب مطمئن شوید ، میزان آب مصرفی در طیور را محدود نکرده و از دادن تشنگی به گله جدا پرهیز کنید . سلامت کلیه های پرندگان بسیار مهم است لذا تمامی بیماریهای عفونی که تاثیرگذار روی کلیه ها هستند باید درمان شده و از مسمومیتها و عفونتهای قارچی جلوگیری شود و جیره غذایی از نظر میزان پروتئین بالانس گردد .

درمان :

همانطور که می دانیم اسید حلال املاح مختلف است لذا برای حذف املاح می توان کلرور آمونیوم را بصورت خوراکی با دوز 10 کیلوگرم در هر تن تجویز نمود یا از سرکه به میزان 8-7 لیتر در 1000 لیتر آب مصرفی پرنده استفاده نمود .