نکات مهم در ﻫﻨﮕﺎم اﺳﺘﻔﺎده از داﻧﻪ ﮔﻨﺪم ﺑﻪ ﺟﺎي ذرت در جیره

در ﺑﺴﻴﺎري از ﻛﺸﻮرﻫﺎ ﮔﻨﺪم ﻣﻨﺒﻊ اﺻﻠﻰ اﻧﺮژي در ﺟﻴﺮه ﻃﻴﻮر ﻣﻰﺑﺎﺷﺪ. ﺑﻪ ﻃﻮر ﺳﻨّﺘﻰ ﮔﻨﺪمﻫﺎ ﺑﺎ دو رﻗﻢ زﻣﺴﺘﺎﻧﻪ و ﺑﻬﺎره ﻧﺎم ﺑﺮده ﻣﻰﺷﻮﻧﺪ. ﮔﺎﻫﻰ ﮔﻨﺪم را ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻪ رﻧﮓ ﭘﻮﺷﺶ داﻧﻪ ﺑﺎ ﻋﻨﺎوﻳﻦ ﻗﺮﻣﺰ ﻳﺎ ﺳﻔﻴﺪ ﻧﺎم ﻣـﻰﺑﺮﻧـﺪ و ﻃﺒﻘـﻪ ﺑﻨـﺪي دﻳﮕـﺮ آن، ﮔﻨﺪم ﺳﺨﺖ ﻳﺎ ﻧﺮم اﺳﺖ. وﻳﮋﮔﻰ ﻣﻬﻢ و ﻗﺎﺑﻞﺗﻮﺟﻪ، ﺳﺨﺖ و ﻧﺮم ﺑﻮدن ﮔﻨﺪم اﺳﺖ، زﻳﺮا اﻳﻦ وﻳﮋﮔﻰ ﺑﺮ ﺗﺮﻛﻴـﺐ ﮔﻨـﺪم ﺑـﻪ ﺧﺼﻮص ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ آن ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺧﻮاﻫﺪ داﺷﺖ. ﮔﻨﺪمﻫﺎي ﺳﺨﺖ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﺎﻻﺗﺮي از ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﻣﺘﺼﻞ ﺑﻪ ﻧﺸﺎﺳـﺘﻪ را دارﻧـﺪ و ﻣﻴـﺰان ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ آنﻫﺎ ﺑﻴﺸﺘﺮ اﺳﺖ و ﻟﻴﺰﻳﻦ ﺑﺎﻻﺗﺮي ﻧﻴﺰ دارﻧﺪ. ﺗﺮﻛﻴﺐ ﮔﻨﺪم ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎﻳﺮ ﻏﻠّﺎت ﻣﺘﻐﻴﺮﺗﺮ ﻣﻰﺑﺎﺷـﺪ. ﺣﺘـﻰ در داﺧـﻞ ﮔﻨﺪمﻫﺎي ﺳﺨﺖ، ﻣﻴﺰان ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﻣﻰﺗﻮاﻧﺪ از ١٠ ﺗﺎ ١٨ درﺻﺪ ﻣﺘﻐﻴﺮ ﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ اﻳﻦ ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﺑﻪ دﻟﻴﻞ اﺧﺘﻼف رﻗـﻢ و ﻳـﺎ اﺧﺘﻼف در ﺷﺮاﻳﻂ رﺷﺪ ﺑﺎﺷﺪ.

در ﺣﺎﻟﻰ ﻛﻪ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﮔﻨﺪم ﺑﺎﻻﺗﺮ ازذرcت اﺳﺖ و اﻧﺮژي آن ﻛﻤﻰ ﭘﺎﻳﻴﻦﺗﺮ اﺳﺖ، ﻣﺸﻜﻼﺗﻰ در زﻣﻴﻨﻪ اﺳﺘﻔﺎده از ﮔﻨـﺪم ﺑﻪ ﻣﻴﺰان ﺑﺎﻻﺗﺮ از ٣٠ درﺻﺪ در ﺟﻴﺮه، ﺑﻪ ﺧﺼﻮص در ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن ﺟﻮان وﺟﻮد دارد. ﮔﻨﺪم ﺣﺎوي ٥ ﺗﺎ ٨ درﺻـﺪ ﭘﻨﺘـﻮزان ﻣﻰﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﻣﺸﻜﻼﺗﻰ را در ﭼﺴﺒﻨﺪﮔﻰ ﻣﺎﻳﻊ ﮔﻮارﺷﻰ اﻳﺠﺎد ﻧﻤﻮده و ﻣﻮﺟﺐ ﻛﺎﻫﺶ ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ ﻫﻀﻢ ﻛﻞ ﺟﻴـﺮه و اﻓﺰاﻳﺶ رﻃﻮﺑﺖ ﺑﺴﺘﺮ ﺷﻮد. آراﺑﻴﻨﻮزاﻳﻼنﻫﺎ ﺑﻪ ﺳﺎﻳﺮ اﺟﺰاي دﻳﻮاره ﺳﻠﻮﻟﻰ ﻣﺘﺼﻞ ﻫﺴﺘﻨﺪ و ﻣﻰﺗﻮاﻧﻨﺪ ١٠ ﺑﺮاﺑﺮ وزن ﺧﻮد آب ﺟﺬب ﻛﻨﻨﺪ ﻣﺘﺄﺳ.ﻔﺎﻧﻪ ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن آﻧﺰﻳﻢﻫﺎي زاﻳﻼﻧﺎز را ﺑﻪ ﻣﻴﺰان ﻛﺎﻓﻰ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻧﻤﻰﻛﻨﻨﺪ و ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ اﻳﻦ ﭘﻠﻴﻤﺮﻫﺎ ﭼﺴﺒﻨﺪﮔﻰ ﻣﺎﻳﻊ ﮔﻮارﺷﻰ را اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻰدﻫﻨﺪ. ﻣﺸﻜﻞ ﭼﺴﺒﻨﺪﮔﻰ دﺳﺘﮕﺎه ﮔﻮارش را ﻣﻰﺗﻮان ﺑﺎ ﻣﺤﺪودﻛﺮدن ﻣﻴﺰان اﺳﺘﻔﺎده از ﮔﻨﺪم، ﻣﺨﺼﻮﺻﺎً در ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن ﺟﻮان و ﻳﺎ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از آﻧﺰﻳﻢﻫﺎي ﺑﺮونزادي زاﻳﻼﻧﺎز ﺗـﺎ ﺣـﺪودي ﻛﻨﺘـﺮل ﻧﻤـﻮد. ﮔﻨـﺪم ﻫـﻢﭼﻨـﻴﻦ ﺣﺎوي ﻣﻤﺎﻧﻌﺖﻛﻨﻨﺪه آﻟﻔﺎ- آﻣﻴﻼز اﺳﺖ، ﻛﻪ اﻳﻦ ﻣﻤﺎﻧﻌﺖﻛﻨﻨﺪه ﺗﻮﺳﻂ ﺣﺮارتﻫﺎي ﻧﺴﺒﺘﺎً ﻣﻼﻳﻤﻰ ﻛﻪ ﻫﻨﮕﺎم ﭘﻠـﺖﻛـﺮدن ﺑﻪ ﻛﺎر ﻣﻰرود، ﺗﺨﺮﻳﺐ ﻣﻰﺷﻮد. در ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎذرت، ﮔﻨﺪم از ﻟﺤﺎظ ﻣﻴﺰان ﺑﻴﻮﺗﻴﻦ ﻗﺎﺑﻞ دﺳﺘﺮس ﺑﺴـﻴﺎر ﻓﻘﻴـﺮ اﺳـﺖ. ﻣﺸـﻜﻞ دﻳﮕﺮ ﻫﻨﮕﺎم اﺳﺘﻔﺎده از ﮔﻨﺪم وﻗﻮع ﻣﻮارد ﺑﻴﺸﺘﺮي از ﺗﻮرم روده ﻧﻜﺮوﺗﻴﻚ ﻣﻰﺑﺎﺷﺪ، ﺑﻪ ﻧﻈﺮ ﻣـﻰرﺳـﺪ ﻛـﻪ ﮔﻨـﺪم ﻣﺤـﻴﻂ ﻛﺸﺖ ﻣﻨﺎﺳﺐﺗﺮي ﺑﺮاي ﺗﻜﺜﻴﺮ و ازدﻳﺎد ﺑﺮﺧﻰ از ﺑﺎﻛﺘﺮيﻫﺎي ﺑﻴﻤﺎريزا ﻓﺮاﻫﻢ ﻣﻰﻛﻨﺪ. اﻳﻦ ﻣﺸﻜﻞ ﻫﻨﮕﺎم اﺳﺘﻔﺎده از ﮔﻨـﺪم ﺑﺴﻴﺎر آردي ﺣﺎد ﺗﺮ ﻣﻰ ﺑﺎﺷﺪ و ﺑﺎ آﺳﻴﺎبﻛﺮدن ﮔﻨﺪم ﺗﻮﺳﻂ ﻳﻚ آﺳﻴﺎب ﻏﻠﻄﻜﻰ وﻗﻮع ﺗـﻮرم روده ﻧﻜﺮوﺗﻴـﻚ ﻣﺘﻌـﺎدلﺗـﺮ ﻣﻰﺷﻮد. آﺳﻴﺎبﻛﺮدن ﮔﻨﺪم ﺑﻪ ذرات رﻳﺰ و آردي ﻫﻢ ﭼﻨﻴﻦ ﻣﻰﺗﻮاﻧﺪ ﻣﻮﺟﺐ ﭼﺴﺒﻨﺪﮔﻰ ﻣﻨﻘﺎر در ﭘﺮﻧـﺪﮔﺎن ﺟـﻮان ﺷـﻮد. ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﮔﻨﺪم ﺣﺎﻟﺖ ﭼﺴﺒﻨﺎك دارد و ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ ﺑﻪ ﻣﻨﻘﺎر و ﻛﻨﺎره ﻫﺎي دﻫﺎن ﭘﺮﻧﺪه ﻣﻰﭼﺴﺒﺪ.

ﭼﺴــﺒﻨﺪﮔﻰ ﺷــﺪﻳﺪ ﻣﻨﻘــﺎرﺗﻮﺳـﻂ ﺟﻴــﺮه ﻣﻮﺟــﺐ ﻛــﺎﻫﺶ ﻓﻌﺎﻟﻴت ﻏــﺬا ﺧــﻮردن و اﻓــﺰاﻳﺶ ذرات ﻏــﺬا در آﺑﺨﻮريﻫﺎي زﻧﮕﻮﻟﻪاي ﺷﺪه و ﻣﺤﻴﻂ ﻛﺸﺖ ﻣﻄﻠﻮﺑﻰ را در دﻫﺎن ﺑﺮاي ﻛﺸﺖ ﺑﺎﻛﺘﺮيﻫـﺎ و ﻗـﺎرچﻫـﺎ ﻓـﺮاﻫﻢ ﻣﻰآورد. اﻳﻦ ﻣﺸﻜﻼت ﻣﻰﺗﻮاﻧﺪ ﺑﺎ آﺳﻴﺎب ﻛﺮدن ﮔﻨﺪم ﺑﻪذر ات درﺷﺖ ﺗﺮ ﻣﺮﺗﻔﻊ ﺷﻮﻧﺪ.

ﺑﻪ ﻫﺮ ﺣﺎل اﺳﺘﻔﺎده از ﮔﻨﺪم در ﺟﻴﺮه ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن ﮔﻮﺷﺘﻰ دوام و ﭘﺎﻳﺪاري ﭘﻠﺖ را ﺑﻬﺒـﻮد ﻣـﻰدﻫـﺪ. ﭘـﺮوﺗﺌﻴﻦﻫـﺎﻳﻰ ﻛـﻪ وﻳﮋﮔﻰﻫﺎي ﻧﺎﻧﻮاﻳﻰ ﮔﻨﺪمﻫﺎي ﺳﺨﺖ را اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻰدﻫﻨﺪ، ﺑﻪاﺗّﺼﺎل ﻣﻮاد ﺧﻮراﻛﻰ در ﺣﻴﻦ ﭘﻠﺖﻛﺮدن ﻧﻴﺰ ﻛﻤﻚ ﻣﻰﻛﻨﻨﺪ. اﺿﺎﻓﻪ ﮔﺮدن ﮔﻨﺪم ﺑﻪ ﻣﻘﺪار ٢٥ درﺻﺪ ﻳـﺎ ﺑﻴﺸـﺘﺮ اﺛـﺮي ﻣﺸـﺎﺑﻪ اﻓـﺰودن ﻳـﻚ ﻣـﺎده ﭘﻠـﺖﭼﺴـﺒﺎن ﺑـﻪ ﺟﻴـﺮهاي را دارد ﻛـﻪ ﭘﻠﺖﻛﺮدن آن ﻣﺸﻜﻞ اﺳﺖ.

ﺑﻪ رﻏﻢ اﻳﻨﻜﻪ ذرت داﻧﻪاي ﭘﺮاﻧﺮژي و ﻣﻄﻠﻮب ﻣﺘﺨﺼﺼﻴﻦ ﺗﻐﺬﻳﻪ و ﭘﺮورش دﻫﻨﺪﮔﺎن ﻃﻴﻮر اﺳﺖ، ﺑـﺎ اﻳـﻦ ﺣـﺎل اﻣﻜـﺎن ﺗﺄﻣﻴﻦ آن ﺑﻪ ﻗﻴﻤﺖ اﻗﺘﺼﺎدي ﻫﻤﻮاره ﻣﻤﻜﻦ ﻧﻴﺴﺖ. داﻧﻪ ﮔﻨﺪم، اﻗﺘﺼﺎديﺗﺮﻳﻦ و ﺳﺎدهﺗﺮﻳﻦ ﺟﺎﻳﮕﺰﻳﻦ ﺑﺮاي ذرت اﺳﺖ. ﻃﻰ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت اﻧﺠﺎم ﺷﺪه در داﻧﺸﮕﺎه ﺑﺮﻳﺘﻴﺶ ﻛﻠﻤﺒﻴﺎ، ﺟﻴﺮهﻫﺎي ﺟﻮﺟﻪﻫﺎي ﮔﻮﺷﺘﻰ ﺑﺎ ﺑﻴﺶ از ٨٠ درﺻﺪ داﻧﻪ ﮔﻨﺪم، ﻋﻤﻠﻜـﺮد ﻣﻄﻠﻮﺑﻰ اﻧﺪداﺷﺘﻪ.ﻻزم اﺳﺖ ﻫﻨﮕﺎم اﺳﺘﻔﺎده از داﻧﻪ ﮔﻨﺪم ﺑﻪ ﺟﺎي ذرت، ﭼﻨﺪ ﻣﻮرد ﺧﺎص ﻣﻮرد ﺗﻮﺟ ﻪ ﻗﺮار ﮔﻴﺮد:

١- اﻧﺮژي ﻗﺎﺑﻞ ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﺴﻢ در ﮔﻨﺪم ﻋﻤﻮﻣﺎً ﻛﻤﺘﺮ از ذرت ﺑﻮده و داﻣﻨﻪ ﺗﻐﻴﻴﺮات آن ﻫـﻢ ﺑﻴﺸـﺘﺮ اﺳـﺖ. ﻣﻴﺰان اﻧﺮژي ﻗﺎبل ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﺴﻢ ذرت ﻣﻌﺎدل ٣٣٥٠ ﻛﻴﻠﻮﻛـﺎﻟﺮي در ﻛﻴﻠـﻮﮔﺮم، ﺑـﺮاي ﮔﻨـﺪم ﻧﺮم زﻣﺴﺘﺎﻧﻪ٣١٥٠ ﻛﻴﻠﻮﻛﺎﻟﺮي در ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم و ﺑﺮاي ﮔﻨﺪم زﻣﺴـﺘﺎﻧﻪ ﻗﺮﻣـﺰ ٢٩٠٠ ﻛﻴﻠﻮﻛـﺎﻟﺮي در ﻛﻴﻠـﻮﮔﺮم اﺳـﺖ.

دﻟﻴــﻞ اﺻــﻠﻰ ﺗﻨّــﻮع ﻣﻴــﺰان اﻧــﺮژي، ﺗﻐﻴﻴــﺮات ﻣﻴــﺰان ﭘﻠــﻰﺳــﺎﻛﺎرﻳﺪﻫﺎيﻏﻴﺮﻧﺸﺎﺳــﺘﻪ اي در داﻧــﻪ ﮔﻨــﺪم اﺳـــﺖ. ﭘﻠﻰﺳﺎﻛﺎرﻳﺪﻫﺎيﻏﻴﺮﻧﺸﺎﺳﺘﻪ ای داراي ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ ﻫﻀﻢ ﺿـﻌﻴﻔﻰ اﺳـﺖ (ﺣـﺪود ١٢درﺻـﺪ) و ﻟـﺬا از ﻣﻴـﺰان ﻗﺎﺑﻠﻴـﺖ ﻣﺼﺮف اﻧﺮژي ﻛﺎﺳﺘﻪ و در ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ ﻫﻀﻢ ﺳﺎﻳﺮ اﺟﺰاي ﺧﻮراك ﻧﻴﺰ ﻣﺪاﺧﻠﻪ ﻣﻰﻛﻨﺪ. ﻣﻴـﺰان NSP در ﻣﻤﻜـﻦ اﺳـﺖ از ١ ﺗـﺎ ١٠ درﺻﺪ ﻳﺎ ﺣﺘﻰ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﻮده و راﺑﻄﻪاي ﻣﻨﻔﻰ ﺑﺎ ﻣﻴﺰان اﻧﺮژي ﺟﻴﺮه دارد. ﻣﺘﺄﺳﻔﺎﻧﻪ در ﺣﺎل ﺣﺎﺿﺮ روش ﺳﺮﻳﻊ و ﺳـﺎدهاي در اﺧﺘﻴﺎر ﻛﺎرﺧﺎﻧﺠﺎت ﺳﺎزﻧﺪه ﺧﻮراك وﺟﻮد ﻧﺪارد ﻛﻪ ﺑﺘﻮاﻧﻨﺪ ﻣﻴﺰان NSP ﮔﻨﺪم را ﺗﻌﻴـﻴﻦ ﻛﻨﻨـﺪ. ﻛﺎرﺧﺎﻧﺠـﺎت ﺳـﺎزﻧﺪه ﺧﻮراك ﻣﻰﺗﻮاﻧﻨﺪ از آﻧﺰﻳﻢﻫﺎي ﺧﻮراﻛﻰ ﺑـﺮاي ﺗﺠﺰﻳـﻪ ﭘﻠـﻰ ﺳـﺎﻛﺎرﻳﺪﻫﺎي ﭘﻴﭽﻴـﺪه درون دﺳـﺘﮕﺎه ﮔـﻮارش ﺟﻮﺟـﻪﻫـﺎي ﮔﻮﺷﺘﻰ اﺳﺘﻔﺎده ﻛﻨﻨﺪ ﺗﺎ ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ ﻣﺼﺮف اﻧﺮژي اﻓﺰوده ﺷﺪه و ﻣﻴﺰان اﻧـﺮژي ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﺴـﻤﻰ ﺑﻴﺸـﺘﺮي از داﻧـﻪ ﮔﻨـﺪم در اﺧﺘﻴـﺎر ﺟﻮﺟﻪ ﻫﺎ ﻗﺮار ﮔﻴﺮد. ﻣﻴﺰان آزادﺳﺎزي اﻧﺮژي از داﻧﻪ ﮔﻨﺪم ﻫﻨﮕﺎم ﻣﺼﺮف آﻧﺰﻳﻢ ﻣﻤﻜﻦ اﺳـﺖ ١٠٠ ﻛﻴﻠﻮﻛـﺎﻟﺮي ﺑـﻪ ازاي ﻫﺮ ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم و ﻳﺎ ﺣﺘّﻰ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﺎﺷﺪ.

٢- ﺟﻴﺮهﻫﺎي ﻏﺬاﻳﻰ ﺑﺮ ﭘﺎﻳﻪ ﮔﻨﺪم در ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎ ﺟﻴﺮه ﻫﺎي ﺑﺮ ﭘﺎﻳﻪ ذرت ﺑﻪ ﻣﻜﻤـﻞ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻨـﻰ ﻛﻤﺘـﺮي ﻧﻴـﺎز دارﻧﺪ. ﻳﻜﻰ از ﻓﻮاﻳﺪ ﮔﻨﺪم اﻳﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺣﺎوي ١٤-١٢ درﺻـﺪ ﭘـﺮوﺗﺌﻴﻦ اﺳـﺖ (در ﻣﻘﺎﻳﺴـﻪ ﺑـﺎ ذرت ﻛـﻪ ﺣـﺎوي ٥/٨ درﺻﺪ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ اﺳﺖ). در ﻧﺘﻴﺠﻪ، ﺑﻪ ﻛﻨﺠﺎﻟﻪ ﺳﻮﻳﺎ ﻳﺎ ﻛﻨﺠﺎﻟﻪ ﻛﺎﻧﻮﻻي ﻛﻤﺘﺮي در ﺟﻴﺮه ﻫـﺎي ﭘﺎﻳـﻪ ﮔﻨـﺪم ﻻزم اﺳـﺖ ﺗـﺎ ﺑـﻪ ﺳﻄﺢ ﻣﻄﻠﻮب ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ در ﺟﻴﺮه ﻧﻬﺎﻳﻰ دﺳﺖ ﻳﺎﺑﻴﻢ.

٣-ﻣﻴﺰان ﺗﻠﻔﺎت در ﺟﻴﺮهﻫﺎي ﭘﺎﻳﻪ ﮔﻨﺪم ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﺎﺷﺪ ﺗﻌﺪادي. از ﻣﺤﻘّﻘﻴﻦ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻴﺰان ﺗﻠﻔﺎت ﻧﺎﺷﻰ از ﺳﻨﺪرم ﻣﺮگ ﻧﺎﮔﻬﺎﻧﻰ SDS را در ﺟﻮﺟﻪﻫﺎي ﮔﻮﺷﺘﻰ ﺗﻐﺬﻳﻪ ﺷﺪه ﺑﺎ ﺟﻴﺮه ﭘﺎﻳﻪ ﮔﻨﺪم ﮔﺰارش ﻧﻤﻮدﻧﺪ ﺑﻪ دو روش ﻣﻰ ﺗﻮان اﻳﻦ اﺛﺮ را ﺑﻪ ﺣـﺪاﻗﻞ رﺳﺎﻧﺪ. ﺗﻜﻤﻴﻞﺳﺎزي ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﭘﻮدر ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮﻏﻮب ﻫﻤﺮاه ﺑـﺎ ﻣﻜﻤـﻞ ﺑﻴـﻮﺗﻴﻦ، ﭼـﻮن ﺑﻴـﻮﺗﻴﻦ ﻣﻮﺟـﻮد در ﮔﻨﺪم ﺑﻪ ﺷﻜﻞ ﻏﻴﺮﻗﺎﺑﻞدﺳﺘﺮس وﺟﻮد دارد. روش دﻳﮕﺮ ﺗﻐﻴﻴﺮ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻧﻮردﻫﻰ اﺳﺖ ﻛﻪ رﺷﺪ ﭘﺮﻧـﺪﮔﺎن ﻃـﻰ ﺳـﻪ ﻫﻔﺘـﻪ اول ﭘﺮورش ﺑﻪ آﻫﺴﺘﮕﻰ ﺻﻮرت ﮔﺮﻓﺘﻪ و ﺳﭙﺲ ﻃﻰ ﺳﻪ ﻫﻔﺘﻪ دوم ﻣﻴﺰان رﺷﺪ اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﺑﺪ.

٤-ﻣﺼﺮف ﮔﻨﺪم ﻫﻨﮕﺎم ﺳﺎﺧﺖ ﺧﻮراك ﺳﺒﺐ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﭘﻠﺖﻫﺎي ﻣﻘﺎومﺗﺮي ﻣﻰﮔﺮدد. ﺟﻮﺟﻪﻫﺎي ﮔﻮﺷﺘﻰ اﻏﻠﺐ ﺑﺎ ﺧﻮراكﻫﺎي ﻣﺨﻠﻮط ﺑﻪ ﺷﻜﻞ ﻛﺮاﻣﺒﻞ (ﺑﺮاي ﻣﺮﺣﻠﻪ اﺳﺘﺎرﺗﺮ، ٣-٠ ﻫﻔﺘـﻪ) و ﺳـﭙﺲ ﺑـﺎ ﺧـﻮراك ﭘﻠـﺖ (ﻣﺮﺣﻠـﻪ رﺷـﺪ و ﭘﺎﻳﺎﻧﻰ، ٦-٤ ﻫﻔﺘﻪ) ﺗﻐﺬﻳﻪ ﻣﻰﺷﻮﻧﺪ. ﺟﻴﺮهﻫﺎﻳﻰ ﻛﻪ در آﻧﻬﺎ ﺣﺪاﻗﻞ ١٠ درﺻﺪ داﻧﻪ ﮔﻨﺪم اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪه اﺳﺖ، ﺳـﺒﺐ ﺗﻮﻟﻴـﺪ ﭘﻠﺖﻫﺎي ﻣﻘﺎومﺗﺮي ﻣﻰﮔﺮدﻧﺪ. ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﭘﻠﺖﺑﺎﻳﻨﺪري ﻣﺜﻞ ﺑﻨﺘﻮﻧﻴﺖ ﻳﺎ ﻟﻴﮕﻨﻮﺳﻮﻟﻔﻮﻧﺎت در ﺟﻴـﺮهﻫـﺎي ﭘﺎﻳـﻪ ذرت-ﺳـﻮﻳﺎ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﻮد.

٥- از آﺳﻴﺎب درﺷﺖ ﮔﻨﺪم در ﺧﻮراك ﻣﺶ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﻮد. ﮔﺎﻫﻰ اوﻗﺎت از ﺧﻮراك ﻣﺨﻠـﻮط ﺑـﻪ ﺻـﻮرت ﻣـﺶ ﺑﺮاي ﺗﻐﺬﻳﻪ ﺟﻮﺟﻪ ﻫﺎي ﮔﻮﺷﺘﻰ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻰﺷﻮد. در اﻳﻦ زﻣﺎن، ﮔﻨﺪم ﻣـﻮرد اﺳـﺘﻔﺎده ﺑﺎﻳـﺪ ﺧﻴﻠـﻰ ﻧـﺮم ﻧﺒﺎﺷـﺪ. ﺟﻮﺟـﻪﻫـﺎي ﮔﻮﺷﺘﻰ ﻋﻼﻗﻪ اي ﺑﻪ ﺧﻮراك ﭘﻮدري ﻧﺪارﻧﺪ، زﻳﺮا ﺳﺒﺐ ﻣﺴﺪود ﺷﺪن ﺣﻔﺮات ﺑﻴﻨﻰ و ﭼﺸﻢ آﻧﻬﺎ ﻫﻨﮕـﺎم ﻣﺼـﺮف دان ﻣـﻰ ﺷﻮد. از ﻃﺮﻓﻰ ﺧﻮراك ﭘﻮدري ﺳﺒﺐ ﭼﺴﺒﻨﺎك ﺷﺪن ﻧﻮك آﻧﻬﺎ ﻣﻰﮔﺮدد؛ ﺗﺪاوم ﺗﻐﺬﻳﻪ ﺑـﺎ ﺧـﻮراك ﻣـﺶ ﺳـﺒﺐ ﺑﺪﺷـﻜﻞ ﺷﺪن ﻣﻨﻘﺎر ﺷﺪه و ﻣﻴﺰان دﻓﻊ ﺧﻮراك اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺘﻪ و رﺷﺪ ﻛﻢ ﻣﻰﺷﻮد.

٦-ﻣﻘﺪار رﻧﮕﺮﻳﺰه ﻣﻮﺟﻮد در ﮔﻨﺪم ﺑﺮاي ﺣﻔﻆ رﻧﮓ زرده و ﭘﻮﺳﺖ ﻧﺎﭼﻴﺰ اﺳﺖ. اﻛﺜﺮ ﻣﺮدم ﺗﺮﺟﻴﺢ ﻣـﻰدﻫﻨـﺪ ﻛﻪ ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮغ زرد رﻧﮓ و زرده ﺗﺨﻢﻣﺮغ ﭘﺮ رﻧﮓ ﺑﺎﺷﺪ. ﭼﻨﻴﻦ رﻧﮕﻰ ﺑﺎ ﻣﺼـﺮف ﺟﻴـﺮهﻫـﺎﻳﻰ ﺑـﺮ ﭘﺎﻳـﻪ ذرت و ﺳـﻮﻳﺎ ﺑـﻪ دﺳﺖ ﻣﻰآﻳﺪ، ﭼﺮا ﻛﻪ ﭼﻨﻴﻦ ﺟﻴﺮهﻫﺎﻳﻰ ﺣﺎوي ﻣﻘﺪار زﻳﺎدي رﻧﮕﺮﻳﺰه ﮔﺰاﻧﺘﻮﻓﻴﻞ ﻫﺴـﺘﻨﺪ. ﻣﻴـﺰان رﻧﮕﺪاﻧـﻪ در ﮔﻨـﺪم ﺑﺴـﻴﺎر ﻧﺎﭼﻴﺰ اﺳﺖ و در ﻧﺘﻴﺠﻪ رﻧﮓ ﭘﻮﺳﺖ ﺟﻮﺟﻪﻫﺎ و زرده ﺗﺨﻢﻣﺮغ زرد رﻧﮓ ﭘﺮﻳﺪه ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد. اﻟﺒﺘّﻪ ﻣﻤﻜـﻦ اﺳـﺖ ﺑﺮﺧـﻰ از ﻣﺼﺮفﻛﻨﻨﺪﮔﺎن ﭼﻨﻴﻦ رﻧﮕﻰ را ﭘﺴﻨﺪ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ ﻛﻪ ﺑﻪ ﺳﺎﺑﻘﻪ ﻣﺼﺮف و ﺗﺠﺮﺑﻪ ﻣﺼﺮفﻛﻨﻨﺪﮔﺎن ﺑﺴﺘﮕﻰ دارد. ﻣﺎ ﺑﺎﻳﺪ ﺧﻮد را ﺑﺎ ﺳﻼﻳﻖ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺗﻄﺒﻴﻖ دﻫﻴﻢ؛ ﺟﺎﻳﻰ ﻛﻪ ﻣﺼﺮفﻛﻨﻨﺪﮔﺎن ﺗﺨﻢﻣـﺮغ و ﺟﻮﺟـﻪﻫـﺎﻳﻰ ﺑـﺎ رﻧـﮓ روﺷـﻦ را ﺗـﺮﺟﻴﺢ ﻣـﻰدﻫﻨـﺪ. ﭘﺮورشدﻫﻨﺪﮔﺎن ﺑﺎﻳﺪ از ﻣﺼﺮف ﺧﻮراكﻫﺎﻳﻰ ﻣﺜﻞ ذرت و ﻳﻮﻧﺠﻪ ﻛﻪ ﺣﺎوي رﻧﮕﺮﻳﺰهﻫﺎي ﻃﺒﻴﻌﻰ ﺑﺎﻻﻳﻰ ﻫﺴﺘﻨﺪ، اﺟﺘﻨـﺎب ﻛﻨﻨﺪ. در ﭼﻨﻴﻦ وﺿﻌﻴﺘﻰ ﺗﺎ ﺣﺪ اﻣﻜﺎن ﺑﺎﻳﺪ از ﮔﻨﺪم و ﺟﻮ اﺳﺘﻔﺎده ﺷـﻮد و ﻣﺼـﺮف ذرت و ﻳﻮﻧﺠـﻪ ﺑﺎﻳـﺪ در ﻣﻨـﺎﻃﻘﻰ ﺑﻴﺸـﺘﺮ ﻣﺼﺮف ﺷﻮد ﻛﻪ ﻣﺮدم آن ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺗﺨﻢﻣﺮﻏﻰ ﺑﺎ رﻧﮓ زرد ﻏﻠﻴﻆ و ﺟﻮﺟﻪﻫﺎﻳﻰ ﺑﺎ ﭘﻮﺳﺖ زرد رﻧﮓ را ﻣﻰ ﭘﺴﻨﺪﻧﺪ. در ﭼﻨﻴﻦ ﻣﻨﺎﻃﻘﻰ اﮔﺮ اﻣﻜﺎن ﺗﺄﻣﻴﻦ ذرت ﻣﻘﺪور ﻧﻴﺴﺖ ﻳﺎ ﮔﺮان ﻗﻴﻤﺖ اﺳﺖ، ﺑﺎﻳﺪ از ﺟﻴﺮهﻫـﺎي ﭘﺎﻳـﻪ ﮔﻨـﺪم و ﺟـﻮ از رﻧﮕﺮﻳـﺰهﻫـﺎي ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻰ ﺑﺎ درﺟﻪ ﺧﻮراﻛﻰ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﻮد.

٧-ﭼﺮﺑﻰ ﺑﺪن ﺟﻮﺟﻪﻫﺎي ﮔﻮﺷﺘﻰ ﺗﻐﺬﻳﻪ ﺷﺪه ﺑﺎ ﺟﻴﺮه ﭘﺎﻳﻪ ﮔﻨﺪم ﺳﻔﺖﺗﺮ اﺳﺖ. ﺟﻮﺟﻪﻫﺎﻳﻰ ﻛﻪ ﺑﺎ ﺟﻴـﺮهﻫـﺎي ﭘﺎﻳﻪ ذرت-ﺳﻮﻳﺎ ﺗﻐﺬﻳﻪ ﻣﻰﺷﻮﻧﺪ. داراي ﻻﺷﻪ اي ﭘﺮﭼﺮبﺗﺮ ﻫﺴﺘﻨﺪ. وﻗﺘﻰ ﺟﻴﺮه ﭘﺎﻳﻪ ﮔﻨﺪم اﺳـﺘﻔﺎده ﻣـﻰﺷـﻮد، ﻗـﻮام ﭼﺮﺑـﻰ ﻻﺷﻪ ﺟﻮﺟﻪﻫﺎي ﮔﻮﺷﺘﻰ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻰﻳﺎﺑﺪ. ﺑﺨﺸﻰ از آن ﺑﻪ اﻳﻦ دﻟﻴﻞ اﺳﺖ ﻛـﻪ ﻣﻴـﺰان ﭼﺮﺑـﻰ ذر ت ﻧﺴـﺒﺖ ﺑـﻪ ﮔﻨـﺪم ﺑﻴﺸـﺘﺮ اﺳﺖ. ﺑﺮﺧﻰ ﻣﺼﺮفﻛﻨﻨﺪﮔﺎن ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﻻﺷﻪ ﭼﻨﻴﻦ ﻣﺮﻏﺎﻧﻰ را ﺗﺮﺟﻴﺢ دﻫﻨﺪ، در اﻳﻦ ﺻﻮرت ﺑﻬﺘﺮ اﺳﺖ ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ ﺑـﺮ ﭘﺎﻳﻪ ﮔﻨﺪم اﺳﺘﻔﺎده ﺷﻮد.