نکات مهم مورد توجه در جیره نویسی طیور

بازدید: 7861

1-جیره باید حاوی همه مواد مغذی مورد نیاز به میزان و نسبت مناسب باشد.

2- نیاز در سنین مختلف متفاوت است و در فرمول نویسی باید لحاظ شود.

3-خاصیت پلت پذیری اقلام در جیره نویسی باید لحاظ شود.

4-بر خلاف نشخوارکنندگان، طیور برای مواد مغذی کاملا به منابع جیره ای وابسته هستند(اسید آمینه ضروری، ویتامین خانواده B و K

5-اضافه کردن بقایای کشاورزی سبب کاهش هزینه های تولید می گردد.

6- توجه به محدودیت مصرف اقلام خوراکی در جیره ضروری است.

7- نسبت مناسب کلسیم به فسفر باید لحاظ گردد.

1- انرژی

جیره طیور تخمگذار بر پایه سطح انرژی محاسبه می شود.

مرغ  در هنگام تغذیه آزاد خوراک را در جهت تامین انرژی مورد نیاز مصرف میکند لذا بالانس سایر اقلام مورد نیاز نسبت به انرژی در جهت تامین نیاز پرنده ضروری است.

غلات از منابع اصلی انرژی برای طیور هستند.

- چربیها بین 8-3 درصد جهت تامین انرژی می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

عوامل موثر بر خوراک مصرفی

1- سطح انرژی جیره

سطح انرژی بالا = کاهش خوراک مصرفی

سطح انرژی پایین = افزایش خوراک مصرفی

2- دمای محیط (24-18 درجه سانتی گراد)

افزایش دما = کاهش مصرف خوراک

کاهش دما = افزایش مصرف خوراک

3- سلامت پرنده

4-ژنتیک

5- فرم خوراک

6- بالانس مواد مغذی جیره

7-استرس    8-اندازه بدن پرنده 9- میزان تولید و رشد

عوامل موثر بر نياز به انرژي

 نیاز نگهداری 60 درد

 نیاز رشد ماکسیمم 3 درصد

 نیاز برای تولید تخم مرغ (گرم تولید به ازای مرغ در روز) 

کنترل دمای محیط

کیفیت پر( مرحله پرداوری)

کربوهیدراتها و پلی ساکاریدها

نشاسته مهمترین تامین کننده انرژی طیور بوده و از منابع غلات و محصولات فرعی آنها تامین می شود.

نشاسته در بر گیرنده عمده قند گیاه بوده ولی ترکیبات NSP هم در گیاهان وجود دارد.

استفاده از آنزیمهای NSP سبب هضم کربوهیدراتهای غیر نشاسته ای شده و سبب کنترل شرایط روده می شوند.

2- نیاز پروتئین

سطح پروتئین جیره باید نسبت به انرژی محاسبه گردد.

طیور به 14 اسید آمینه ضروری نیاز دارند

افزایش دما = کاهش مصرف خوراک = افزایش نیاز پرنده به پروتئین

کاهش دما = افزایش مصرف خوراک = کاهش نیاز پرنده به پروتئین

برخی اسیدهای آمینه در بدن از سایر اسید های ساخته می شوند :

Cystine - methionine

Tyrosine - phenylalanine

Glysine - Serine

دمای کم و یا بالا در فرایند تولید خوراک اثر منفی بر قابلیت هضم برخی اسیدهای آمینه دارد.

3- مواد معدنی 

مواد معدنی ماکرو:

Ca, P, Na & Cl

مواد معدنی میکرو:

Mn, Fe, Cu,Zn,Co,I,Se

کلسیم و فسفر

-نسبت توصیه شده فسفرکلسیم  به  در جیره طیور1.2به 1 است که تا 1.5 به 1 می رسد.

- برای مرغ تخمگذار 4 به 1 است( کلسیم بر تولید پوسته و استخوان)

افزایش کلسیم جیره = کاهش مصرف منیزیم،منگنز و روی

فسفر غیر آلی دارای قابلیت دسترسی بالاترس نسبت به فسفر آلی است.

فسفر با منشاء حیوانی تقزیبا بطور کامل و فسفر گیاهی تا میزان 40 درصد قابل استفاده است.

نمک (NaCl)

میزان اضافه شدن آن به جیره با اجزاء جیره بستگی دارد.

نمک

میزان توصیه شده 1- 0/5 درصد است.

پرنده مسن توانایی تحمل مقادیر بالاتر را دارد ولی همراه با افزایش مصرف آب است.

بررسی میزان املاح آب بسیار ضروری است.

منگنز

کمبود منگنز همراه با بروز عارضه پروزیس وضعف تاندون ها می شود. 

منگنزبه صورت مکمل می تواند به جیره اضافه گردد.

منگنز برای تولید تخم مرغ و جوجه دراوری ضروری است. 

فرمهای مورد استفاده در صنعت کربنات منگنز، اکسید ، سولفات است که در مکمل سازی استفاده می شوند.

ید

افزایش کلسیم و فسفر جیره = کاهش ید در جیره

منیزیوم

در جیره طیور نیازی به افزودن منیزیوم نیست.

نیاز ویتامین

ویتامین A

تامین ویتامین A برای رشد و تولید ضروری است.

علائم کمبود:

1- کاهش رشد

2- لاغری

3- ژولیدگی پرها

4- کاهش ایمنی

منابع طبیعی: روغن ماهی و سایر حیوانات

ویتامین D

برای رشد استخوان

تولید تخم مرغ

تولید مثل

جلوگیری از ریکتز

علائم کمبود

رشد کم

ضعف پا و عضلات 

ریکتز

در پرندگانی که در معرض نور خورشید نیستند باید ویتامین D به جیره اضافه شود.

ویتامین E

ویتامین E در روغن ها قابلیت دسترسی بالاتری دارد.

برای جلوگیری از انسفالاماسیا یا بیمارهای Crazy Chick لازم است.

ویتامین K

کمبود

1- تاخیر انعقاد خون و ایجاد همراژ جدی

کمبود ریبوفلاوین

2- دوارفیسم

3- تحلیل رفتن اعصاب

نیاز

پرنده گوشتی و مولد 4.4 میلی گرم در کیلو گرم جیره

مرغ تخمگذار 2.5 میلی گرم در کیلو گرم جیره

تیامین

کمبود

1- تحلیل رفتن اعصاب

2- تشنج و کارکردن غیر نرمال قلب

نیاسین

کمبود:

1-تورم زبان و حفره دهانی(black tongue). 

در پرنده جوان به علت فعالیت باکتریایی کم نیاز بیشتر است.

ویتامین B12

پروتئین حیوانی منبع اصلی آن هستند.

کمبود:

1- تحریک پذیری

2-پردراوری و هچ کم