آفلاتوکسین

سم آفلاتوکسین ایجاد بیماری آفلاتوکسمی یا آفلاتوکسیکوزیس را می کند که این بیماری بنام خود سم و آفلاتوکسین معروف شده است . آفلاتوکسین مشهورترین و مهمترین سم قارچی است که با آلوده ساختن مواد غذایی طیور ، صنعت مرغداری را تهدید می کند .

آفلاتوکسین سمی است که عمدتاً توسط قارچ آسپرژیلوس فلاووس ایجاد می شود . البته قارچهای آسپرژیلوس پارازیتیکوس و قارچ پنی سیلیوم پوبرولوم نیز می توانند باعث آفلاتوکسمی شوند .

آفلاتوکسین دارای 4 نوع معروف است از بقیه انواع بیشتر بوده و از خاصیت سمی تری نیز برخوردار است . قارچهای مولد آفلاتوکسین می توانند با تکثیر روی غلات ، دانه های روغنی ، ذرت ، بادام زمینی و ... در دمای مناسب باعث ترشح سم گروه آفلاتوکسین شوند. محیط رشد باید گرم و مرطوب باشد لذا جهت جلوگیر از رشد سم بایدانبار غلات همواره بهداشتی بوده و رطوبت کمی داشته باشد .

آفلاتوکسمی در جوجه های جوانتر عوارض وخیم تری بدنیال دارد و پرندگان آبزی اهلی نسبت به ماکیان به سموم آفلاتوکسین حساسترند . مصرف تدریجی سموم آفلاتوکسین در جیره غذایی طیور صنعتی کاهش میزان تخم گذاری ، کاهش رشد ، تضعیف سیستم ایمنی ، کاهش قابلیت جوجه درآوری و افزایش تلفات جنینی را بدنبال دارد . این در حالی است که مصرف بالای سموم آفلاتوکسین حتی در پرندگان بالغ می تواند منجر به مرگ پرنده شود . در بیماری آفلاتوکسمی بزرگ شدن کبد (هپاتومگالی) بزرگی طحال و کلیه ها و تغییر رنگ کبد دیده می شود . همچنین در این بیماری بورس و تیموس نیز تحلیل می رود . پتی شی روی بدن پرنده ناشی از کمبود عوامل انعقادی کبد و افزایش شکنندگی جدار مویرگها است در پرندگان مبتلا مشاهده می شود . لاشه های مبتلا به آفلاتوکسمی در کشتارگاه حذف می شود .

بهترین درمان در واقع بروز آفلاتوکسمی در گله ، حذف دان آلوده از جیره غذایی پرنده می باشد و چند روز پس از حذف غذای آلوده علایم بهبودی در گله ظاهر خواهد شد .