آنسفالیت قارچی

سبب شناسی :

عامل این بیماری قارچ گرما دوست فرصت طلبی است بنام داکتیلاریا گالوپاوا که در بستر مرغها ممکن است یافت شود و از طریق هاگ انتشار پیدا می کند . این کپک اغلب محیط های گرم با PH پایین را برای رشد انتخاب می کند مثلاً بستر در حال تخمیر که دارای گرما و اسیدیته خوبی است . این کپک بیماریزا از طریق انتشار هاگ های عفونی خود در محیط منتشر شده و از طریق تنفس وارد ریه های پرنده می گردد ، سپس هاگ ها وارد عروق شده مستقیماً  خود را به سیستم عصبی می رسانند و موجب نکروز مننژ و مغز می شوند و جراحات خاکستری رنگی را در مخ و مخچه به جای می گذارند . در این حالت سیستم عصبی پرنده را کاملاً درگیر و مختل می کند .

بیماریزایی :

درگیری سیستم عصبی باعث عدم تعادل ، فلجی پاها ، خوابیدن مرغ به پهلو و پیچش گردن و در موارد معدودی حتی منجر به کوری پرنده می شود . معمولاً این قارچ جوجه های 35-7 روزه را درگیر می کند و تلفات ناشی از این بیماری حدود 10-3% می باشد .

تشخیص :

بهترین روش تشخیص ، کشت قارچ توسط جدا کردن بخشی از جراحات مغزی و کشت در محیط سابور در دمای 45 درجه سانتیگراد است این محیط کشت باید واجد 100 میکروگرم در هر سی سی جنتامایسین باشد . در محیط کشت پیگمانهای سرخ یا آجری رنگی توسط کپک ایجاد می شود که در صورت کهنه شدن تیره تر می گردند .

کنترل و درمان :

این بیماری نیز مانند بسیاری از بیماریهای قارچی درمان قطعی ندارد ولی بهترین روش کنترل حذف پرندگان آلوده از گله و رعایت اصول بهداشتی و جلوگیری از کپک زدن بستر است .