اﻃﻼﻋﺎت ﺗﻜﻤﻴﻠﻰ درﺑﺎره ﻣﻮاد ﻣﻐﺬّي ﺳﻮرﮔﻮم داﻧﻪاي

 در ﺳـﺎل ١٩٩٠ ﻣـﻴﻼدي، ﻣﺤﻘﻘـﻴﻦ در ﺳﺮاﺳـﺮ دﻧﻴـﺎ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﺗﺤﻘﻴﻘﻰ ﮔﺴﺘﺮدهاي درﺑﺎره وارﻳﺘﻪﻫﺎي ﺳـﻮرﮔﻮم داﻧـﻪاي ﺑـﺎ ﺗـﺎﻧﻦ ﻛـﺎﻫﺶ ﻳﺎﻓﺘـﻪ آﻏـﺎز ﻧﻤﻮدﻧـﺪ. در اﻳـﻦ وارﻳﺘـﻪ از ﺳﻮرﮔﻮم ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ ﻫﻀﻢ ﻣﻮاد ﻣﻐﺬّي ﺑﻬﺒﻮد ﻳﺎﻓﺖ. دادهﻫﺎي ﺣﺎﺻﻞ از وارﻳﺘﻪ ﻫﺎي ﻛﻢ ﺗـﺎﻧﻦ ﻧﺸـﺎن ﻣـﻰدﻫـﺪ ﻛـﻪ آﻧﻬـﺎ داراي ارزش ﻏﺬاﻳﻰ ﺑﺎﻻﺗﺮي ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ وارﻳﺘﻪﻫﺎي ﻗﺒﻠـﻰ ﻫﺴـﺘﻨﺪ. اﻣـﺮوزه ﭘـﺮورشدﻫﻨـﺪﮔﺎن ﻃﻴـﻮر در اﻳـﺎﻻت ﻣﺘﺤـﺪه آﻣﺮﻳﻜـﺎ و ﻣﻜﺰﻳﻚ ﺑﻪ ﺣﺪي از ﺷﻨﺎﺧﺖ رﺳﻴﺪهاﻧﺪ ﻛﻪ در ﻣﻮاردي از ﺳﻮرﮔﻮم داﻧﻪ اي ﺑﻪ ﻃﻮر ﻛﺎﻣﻞ ﺑﻪ ﺟﺎي داﻧﻪ ذر_ت در ﺟﻴﺮهﻫـﺎي ﻏﺬاﻳﻰ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻰﻛﻨﻨﺪ. ﻣﺘﺨﺼÌﺼﻴﻦ ﺗﻐﺬﻳﻪ ﺑﺎﻳﺪ ﺳﻮرﮔﻮم داﻧﻪ اي را ﺑﺮ ﭘﺎﻳﻪ وارﻳﺘﻪﻫﺎي ﺳﻮرﮔﻮم ﻓﺎﻗﺪ ﺗﺎﻧﻦ ارزﻳﺎﺑﻰ ﻧﻤﺎﻳﻨـﺪ. ﺗﻘﺮﻳﺒﺎً ﺗﻤﺎﻣﻰ ﺳﻮرﮔﻮم داﻧﻪاي ﻛﻪ اﻣﺮوزه ﺻﺎدر ﻣﻰﮔﺮدد از ﻧﻮع NO2 ﻣﻰﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ ﻓﺎﻗﺪ ﺗﺎﻧﻦ ﺑﻮده و ﻋﻤﺪﺗﺎً ﺑﻪ آن ﺳﻮرﮔﻮم ﺗﻴﭗ (١) ﮔﻔﺘﻪ ﻣﻰﺷﻮد.

ارزش ﻏﺬاﻳﻰ ﺳﻮرﮔﻮم داﻧﻪاي ﺑﺮاي ﻃﻴﻮر:

 ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﻧﺸﺎن ﻣﻰدﻫﺪ ﻛﻪ وارﻳﺘﻪﻫﺎي ﺟﺪﻳﺪ ﺳﻮرﮔﻮم داﻧـﻪاي از ﻧﻈﺮ ارزش ﻏﺬاﻳﻰ ﻗﺎﺑﻞ ﻗﻴﺎس ﺑﺎ ذرت ﻫﺴﺘﻨﺪ. آﻧﺎﻟﻴﺰ ﺗﻘﺮﻳﺒـﻰ ﭼﻨـﺪ وارﻳﺘـﻪ ﺳـﻮرﮔﻮم را ﺑـﺎ ذرت ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻛﺮده و درﻳﺎﻓﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﻣﻴﺰان ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﺳﻮرﮔﻮم از ذرت ﺑﻴﺸﺘﺮ اﺳﺖ و ﻣﻴﺰان اﻧﺮژي ﺳﻮرﮔﻮم ﺑـﻪ دﻟﻴـﻞ ﭘـﺎﻳﻴﻦ ﺗـﺮ ﺑﻮدن ﻣﻴﺰان ﭼﺮﺑﻰ، ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ذرت اﻧﺪﻛﻰ ﻛﻤﺘﺮ اﺳﺖ. ﭘﺮوﻓﺎﻳﻞ اﺳﻴﺪآﻣﻴﻨﻪاي ﺳﻮرﮔﻮم ﻗﺎﺑﻞ ﻗﻴﺎس ﺑـﺎ ذرت اﺳﺖ، ﮔﺮﭼﻪ ﻏﻠﻈﺖ ﻟﻴﺰﻳﻦ در ﺳﻮرﮔﻮمﻫﺎي ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻰ (٢٦/٠درﺻﺪ) ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻟﻴﺰﻳﻦ ﻣﻮﺟﻮد در ذرت (٣/٠ درﺻـﺪ) ﺑﻮده اﺳﺖ. ﺗﻌﺪاد ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﺗﻌﻴﻴﻦ ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ ﻫﻀﻢ وارﻳﺘﻪ ﻫﺎي ﺟﺪﻳﺪ ﺳﻮرﮔﻮم در ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎ داﻧﻪ ﺳـﺎﻳﺮ ﻏﻠّـﺎت ﻣﺤﺪود اﺳﺖ.

اﺳﺘﻔﺎده از آﻧﺰﻳﻢ در ﺟﻴﺮه ﭘﺎﻳﻪ ﺳـﻮرﮔﻮم:

اﺳـﺘﻔﺎده از آﻧـﺰﻳﻢ در ﺟﻴـﺮه ﻏـﺬاﻳﻰ اﻏﻠـﺐ ﺳـﺒﺐ اﻓـﺰاﻳﺶ ﻗﺎﺑﻠﻴـﺖ دﺳﺘﺮﺳﻰ ﻣﻮاد ﻣﻐﺬّي داﻧﻪ ها و ﻛﺎﻫﺶ اﺛﺮات ﻋﻮاﻣﻞ ﺿﺪ  ﻣﻐﺬّي ﻣﻰ ﮔﺮدد. ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻣﺜﺎل، اﺳﺘﻔﺎده از آﻧﺰﻳﻢﻫـﺎي ﮔﻠﻮﻛﺎﻧـﺎز ﺑﺮاي ﺣﺬف اﺛﺮات ﻣﻨﻔﻰ وﻳﺴﻜﻮزﻳﺘﻪ در ﺟﻴﺮه ﻫﺎي ﭘﺎﻳﻪ ﮔﻨﺪم و ﺟﻮ ﺛﺎﺑﺖ ﺷﺪه اﺳﺖ. اﺳﺘﻔﺎده از آﻧﺰﻳﻢ در ﺟﻴﺮهﻫﺎي ﺣﺎوي ﺳﻮرﮔﻮم،می تواند ﺑﺎ ﻛﺎﻫﺶ اﺛﺮات ﻋﻮاﻣﻞ ﺿﺪ  ﻣﻐﺬّي، ارزش ﻏﺬاﻳﻰ آن را اﻓﺰاﻳﺶ دﻫﺪ.

ﻓﺮآوري داﻧﻪ ﺳﻮرﮔﻮم ﺑﺮاي ﺗﻐﺬﻳﻪ ﻃﻴـﻮر:

 اﺛـﺮات ﻓﻴﺰﻳﻜـﻰ و ﺷـﻴﻤﻴﺎﻳﻰ ﺣـﺮارت، ﺑﺨـﺎر ﻳـﺎ رﻃﻮﺑـﺖ، ﻓﺸـﺎر و آﺳﻴﺎبﻛﺮدن ﺑﺮ اﻓﺰاﻳﺶ ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ ﻫﻀﻢ داﻧﻪ ﻏﻠّﺎت ﺑﺮ ﻛﺴﻰ ﭘﻮﺷﻴﺪه ﻧﻴﺴﺖ، اﻳـﻦ ﻣﻮﺿـﻮع در ﻣـﻮرد ﺳـﻮرﮔﻮم ﻫـﻢ ﻣﺼـﺪاق دارد. ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ ﺟﻮﺟﻪﻫﺎي ﮔﻮﺷﺘﻰ و ﺑﻮﻗﻠﻤﻮنﻫﺎ اﻏﻠﺐ ﺑﻪ ﺷﻜﻞ ﭘﻠﺖ ﺗﻬﻴﻪ و ﺗﻐﺬﻳـﻪ ﻣـﻰﮔـﺮدد ﻛـﻪ ﺧـﻮد ﺳـﺒﺐ ﺑﻬﺒـﻮد اﻓﺰاﻳﺶ وزن و ﺑﺎزده ﻏﺬاﻳﻰ اﻧﻮاع ﻏﻠّﺎت ﻣﺼﺮﻓﻰ ﻣﻰﮔﺮدد. در ﻛﺸﻮر آﻣﺮﻳﻜﺎ ﺗﻘﺮﻳﺒﺎٌ ﺗﻤﺎم ﺟﻴـﺮهﻫـﺎي ﻣـﻮرد اﺳـﺘﻔﺎده ﻃﻴـﻮر ﮔﻮﺷﺘﻰ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﭘﻠﺖ ﺗﻐﺬﻳﻪ ﻣﻰﮔﺮدد. ﻋﻮاﻣﻠﻰ ﻫﻢﭼﻮن اﻧﺪازه ذرت، ﻣﺪت زﻣﺎن ﻓـﺮآوري، روش ﭘﻠـﺖﺳـﺎزي و ﺳـﺎﻳﺮ ﻣﻮارد ﺑﺮ ارزش ﻏﺬاﻳﻰ ﺳﻮرﮔﻮم اﺛﺮ ﻣﻰﮔﺬارﻧﺪ. اﻓﺮاد ﺑﺎ ﺗﺠﺮﺑﻪ ﻣﻰداﻧﻨﺪ و ﺑﺎ اﻳﻦ ﻧﻈﺮ ﻣﻮاﻓﻖ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﭘﻠﺖ ﻧﻤﻮدن ﺟﻴﺮهﻫﺎي ﺣﺎوي ﺳﻮرﮔﻮم دﺷﻮارﺗﺮ اﺳﺖ. ﻗﺴﻤﺘﻰ از اﻳﻦ دﺷﻮاري، ﭘﺎﻳﻴﻦ ﺑﻮدن ﻣﻴﺰان اﻧﺮژي اﺳﺖ ﻛﻪ ﮔﺎﻫﻰ ﻻزم اﺳﺖ ﻣﻘﺪار ﭼﺮﺑـﻰ ﻳﺎ روﻏﻦ ﺑﻴﺸﺘﺮي ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار ﮔﻴﺮد ﻛﻪ ﺳـﺒﺐ ﻛـﺎﻫﺶ ﻛﻴﻔﻴـﺖ ﭘﻠـﺖ ﻣـﻰﮔـﺮدد. ﺗﻨﻈـﻴﻢ ﺳـﺮﻋﺖ ﻋﺒـﻮر ﺧـﻮراك از ﻛﺎﻧﺪﻳﺸﻨﺮ، دﻣﺎي دﺳﺘﮕﺎه و ﻣﻮارد دﻳﮕﺮ ﺑﺮاي ﺗﻮﻟﻴﺪ ﭘﻠﺖ ﺑﺎ ﻛﻴﻔﻴﺖ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻻزم اﺳﺖ. ﻛﺎرﺧﺎﻧﺠﺎت ﺳﺎزﻧﺪه ﺧﻮراك ﻃﻴـﻮر ﺑﺎﻳﺪ اﻧﺪازه آﺳﻴﺎب ﺳﻮرﮔﻮم را ﺑﺮاي اﺧﺬ ﭘﻠﺖ ﺑﺎ ﻛﻴﻔﻴﺖ ﻣﻨﺎﺳﺐ اﻧﺘﺨﺎب ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ.

ﺳﺎﻳﺮ ﻣﻮارد

١.  ﺑﺮاي اﺳﺘﻔﺎده ﺑﻬﺘﺮ از داﻧﻪ ﺳﻮرﮔﻮم در ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ ﺗﻮﺻﻴﻪ ﻣﻰﮔﺮدد آﻧﺎﻟﻴﺰ ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻰ وارﻳﺘﻪﻫـﺎي ﺟﺪﻳـﺪ ﻣـﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار ﮔﻴﺮد.

٢.  ﺟﻴﺮهﻫﺎي ﻏﺬاﻳﻰ ﭘﺎﻳﻪ ﺳﻮرﮔﻮم ﺑﻪ ﺟﺎي اﺳﺘﻔﺎده از ﻛﻞ ﻣﻮادﻣﻐﺬّي، ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎي ﻣـﻮادﻣﻐـﺬّي ﻗﺎﺑـﻞ ﻫﻀـﻢ ﺗﻨﻈـﻴﻢ ﺷﻮﻧﺪ.

٣ . از اﻋﻤﺎل ﺣﺮارت و رﻃﻮﺑﺖ ﻫﻨﮕﺎم ﻓﺮآوري داﻧﻪ ﺳﻮرﮔﻮم اﺟﺘﻨﺎب ﺷﻮد، زﻳﺮا اﺗﺼﺎﻻت ﻋﺮﺿﻰ ﺑﻴﻦ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦﻫﺎ و ﻛﺮﺑﻮﻫﻴﺪراتﻫﺎ از ﺑﻴﻦ رﻓﺘﻪ و ارزش ﻏﺬاﻳﻰ آن اﻓﺖ ﻣﻰﻛﻨﺪ.

٤. اﻧﺪازه ذرات ﺑﻪ ﺗﻨﺎﺳﺐ ﻧﻴﺎز ﻛﺎرﺧﺎﻧﻪ ﺳﺎزﻧﺪه ﺧﻮراك ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺷﻮد (ﻧﻪ ﻧﻴﺎز ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن). 

٥. اﺳﺘﻔﺎده داﻧﻪ وارﻳﺘﻪﻫﺎي ﺳﻮرﮔﻮم ﺑﺎ ﺗﺎﻧﻦ ﭘﺎﻳﻴﻦ اﺛﺮ ﻣﻨﻔﻰ روي ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻃﻴﻮر ﻧﺪارد.