ﻋﻮاﻣﻞ موثر فیزیولوژیکی و محیطی بر ﺿﺮﻳﺐ ﺗﺒﺪﻳﻞﻏﺬاﻳﻰ در ﻃﻴﻮر ﮔﻮﺷﺘﻰ

الف- ﻋﻮاﻣﻞ ﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژﻳﻜﻰ

ا- ﺟﻨﺲ و ﺳﻦ:

ﺑﻪ ﻃﻮر ﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژﻳﻜﻰ ﺧﺮوسﻫﺎ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻣﺮغﻫﺎ داراى ﺳﺮﻋﺖ رﺷﺪ ﺑﻴﺸﺘﺮ و FCR ﺑﻬﺘﺮى ﻫﺴﺘﻨﺪ و ﻫـﻢﭼﻨـﻴﻦ ﺑـﺎ ﺑـﺎﻻ رﻓﺘﻦ ﺳﻦ ﺑﻪ دﻟﻴﻞ اﻓﺰاﻳﺶ وزن ﺑﺪن ﻧﻴﺎز ﺑﻪ اﻧﺮژى ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺷﺪه و ﺿﺮﻳﺐ ﺗﺒﺪﻳﻞ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻰﻳﺎﺑﺪ.

٢-  ﻣﻴﺰان ﻓﻌﺎﻟﻴ ﺖ :

ﭘﺮﻧﺪﮔﺎﻧﻰ ﻛﻪ ﻓﻌﺎﻟﻴ ﺖ ﻓﻴﺰﻳﻜﻰ زﻳﺎدى اﻧﺠﺎم ﻣﻰ دﻫﻨﺪ، اﻧﺮژى ﺑﻴﺸﺘﺮى ﻣﺼﺮف ﻧﻤﻮده و در ﻧﺘﻴﺠﻪ رﺷﺪ ﺑﺎﻓﺖﻫﺎى آﻧﻬـﺎ ﺑﻪ ﺗﻌﻮﻳﻖ ﻣﻰاﻓﺘﺪ. ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ ﻓﻌﺎﻟﻴ ﺖ ﻧﺴﺒﻰ ﮔﻠﻪ اﻫﻤﻴ ﺖ ﺑﻪ ﺳﺰاﻳﻰ در ﺿﺮﻳﺐ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻏﺬاﻳﻰ ﺧﻮاﻫﺪ داﺷﺖ. ﻧﺸﺎن داده ﺷﺪه اﺳﺖ ﻛﻪ ﻧﻮع ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻧﻮر در ﺿﺮﻳﺐ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻏﺬاﻳﻰ ﻃﻴﻮر ﮔﻮﺷﺘﻰ ﻣـﺆﺛﺮ اﺳـﺖ. ﭘﺮﻧـﺪﮔﺎﻧﻰ ﻛـﻪ ﻃـﻰ روز در ﻣﻌـﺮض ٢٣ ﺳﺎﻋﺖ روﺷﻨﺎﻳﻰ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺑﻮدﻧﺪ، ﺿﺮﻳﺐ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻏﺬاﻳﻰ ﺑﺎﻻﺗﺮى ﻧﺴﺒﺖ ﺑـﻪ ﭘﺮﻧـﺪﮔﺎﻧﻰ ﺑـﺎ ﺑﺮﻧﺎﻣـﻪ ١ ﺳـﺎﻋﺖ ﻧـﻮر و ٢ ﺳﺎﻋﺖ ﺧﺎﻣﻮﺷﻰ داﺷﺘﻪاﻧﺪ، ﻋﻘﻴﺪه ﺑﺮ اﻳﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻋﻠﺖ اﻓﺰاﻳﺶ ﺑﺎزده ﻏﺬاﻳﻰ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻧـﻮر ﻣﺘﻨـﺎوب ﺑـﻪ واﺳـﻄﻪ ﻛـﺎﻫﺶ ﻓﻌﺎﻟﻴ ﺖ ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن ﻃﻰ ﺳﺎﻋﺎت ﺗﺎرﻳﻜﻰ ﻣﻰﺑﺎﺷﺪ.

3- رﻓﺘﺎرﻫﺎي اﺟﺘﻤﺎﻋﻰ :

ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن ﭘﺎﺳﺦ ﻣﻄﻠﻮﺑﻰ در ﺑﺮاﺑﺮ رﻓﺘﺎر ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻧﺸﺎن ﻣﻰدﻫﻨﺪ. ﻃﻴﻮرى ﻛﻪ در ﻣﺤﻴﻄﻰ آرام و ﺳﺎﻛﺖ ﭘﺮورش ﻣﻰﻳﺎﺑﻨﺪ، ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﻄﻠﻮبﺗﺮى ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن ﻣﻮﺟﻮد در ﻣﺤﻴﻂﻫﺎى ﺷﻠﻮغ و ﭘﺮ ﺳﺮ و ﺻـﺪا دارﻧـﺪ. اﺳـﺘﺮسﻫـﺎى وارد ﺷـﺪه ﺑـﻪ ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن ﻣﻮﺟﺐ ﺻﺮف اﻧﺮژى و در ﻧﺘﻴﺠﻪ ﻛﺎﻫﺶ رﺷﺪ ﻣﻰﮔﺮدد. ﻛﺎرﻛﺮدن در داﺧﻞ و اﻃﺮاف ﺳﺎﻟﻦ ﻣﺮﻏـﺪارى ﺑﺎﻳـﺪ در ﻛﻤﺎل ﺳﻜﻮت و آراﻣﺶ اﻧﺠﺎم ﭘﺬﻳﺮد. ﻫﻨﮕﺎم راه رﻓﺘﻦ در داﺧﻞ ﺳﺎﻟﻦ ﻣﺮﻏﺪارى ﺗﺎﺣﺪ اﻣﻜﺎن ﺑﺎﻳﺪ ﻣﺰاﺣﻤﺖ ﻛﻤﺘﺮى ﺑـﺮاى ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن اﻳﺠﺎد ﻧﻤﻮد. ﺑﻪ ﻳﺎد داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻴﺪ ﻓﻌﺎﻟﻴ ﺖ ﻏﻴﺮﺿﺮورى ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن ﻣﻮﺟﺐ ﺻﺮف اﻧﺮژى ﻣﻰﺷﻮد ﻛﻪ ﻣﻰﺑﺎﻳﺪ ﺑﺮاى رﺷﺪ ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار ﮔﻴﺮد.

ب- ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﺤﻴﻄﻰ

1 -  دﻣﺎ :

ﭼﻮن ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن ﺣﻴﻮاﻧﺎﺗﻰ ﺧﻮنﮔﺮم ﻫﺴﺘﻨﺪ، درﺟﻪ ﺣﺮارت ﭘﻴﺮاﻣﻮن در ﻣﻴﺰان اﻧﺮژى ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﺟﻬﺖ ﻧﮕـﻪدارى دﻣـﺎى ﻃﺒﻴﻌﻰ ﺑﺪن در ٤١ درﺟﻪ ﺳﺎﻧﺘﻰﮔﺮاد ﻣﺆﺛﺮ ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد. ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﻓﺮاوان ﻧﺸﺎن داده اﺳﺖ ﻛﻪ اﻓﺰاﻳﺶ درﺟـﻪ ﺣـﺮارت ﭘﻴﺮاﻣﻮن از ٥/١٥ ﺑﻪ ٥/٢٦ درﺟﻪ ﺳﺎﻧﺘﻰﮔﺮاد ﺗﺎﺛﻴﺮ ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ در ﻣﺼﺮف اﻧـﺮژى روزاﻧـﻪ دارد. در درﺟـﻪ ﺣـﺮارت ﭘـﺎﻳﻴﻦ ﻣﺼﺮف اﻧﺮژى ﺑﺴﻴﺎر ﺑﻴﺶ از دﻣﺎى ﺑﺎﻻ ﺑﻮده و در ﻧﺘﻴﺠﻪ ﺿﺮﻳﺐ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻏﺬاﻳﻰ اﻓـﺰاﻳﺶ ﻣـﻰ ﻳﺎﺑـﺪ. اﻳـﻦ راﺑﻄـﻪ ﻓﻘـﻂ در دﻣﺎى ٢٨-٢٧ درﺟﻪ ﺳﺎﻧﺘﻰﮔﺮاد ﺻﺎدق اﺳﺖ. در اﻳﻦ دﻣﺎ، اﻧﺮژى ﻣـﻮرد ﻧﻴـﺎز ﺑـﻪ ازاى ﻫـﺮ واﺣـﺪ وزن ﺑـﺪنﻣﺠـﺪداً اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻰ ﻳﺎﺑﺪ ﺗﺎ ﺑﺪﻳﻦ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﭘﺮﻧﺪه ﻗﺎدر ﺑﻪ ﺳﺮد ﻧﻤـﻮدن ﺑـﺪن ﺧـﻮد و ﺗﺤﻤـﻞ درﺟـﻪ ﺣـﺮارت ﺑـﺎﻻ ﺑﺎﺷـﺪ. ﺑﻨـﺎﺑﺮاﻳﻦ ﭘﺮورش دﻫﻨﺪه ﺑﺎﻳﺪ ﺗﺎﺣﺪ اﻣﻜﺎن ﺟﻬﺖ ﺛﺎﺑﺖ ﻧﮕﻪداﺷﺘﻦ درﺟﻪ ﺣﺮارت ﻣﺤﻴﻂ ﻛﻮﺷﺶ ﻧﻤﺎﻳﺪ ﺗﺎ از اﻳﻦ ﻃﺮﻳـﻖ اﻧـﺮژى ﻛﻤﺘﺮى ﺟﻬﺖ ﺗﺜﺒﻴﺖ دﻣﺎى ﻃﺒﻴﻌﻰ ﺑﺪن ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﺑﺎﺷﺪ.

2 - ﺗﻬﻮﻳﻪ:

ﺗﻬﻮﻳﻪ و دﻣﺎ در ارﺗﺒﺎط ﺑﺎﻳﻜﺪﻳﮕﺮ ﻣﻰﺑﺎﺷﻨﺪ. ﺗﺤﺖ اﻏﻠﺐ ﺷﺮاﻳﻂ اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﻬﻮﻳﻪ ﻣﻨﺠـﺮ ﺑـﻪ ﻛـﺎﻫﺶ دﻣـﺎ در ﺳـﺎﻟﻦ ﻣﺮﻏـﺪارى ﻣﻰﺷﻮد. ﺑﺮاى اﻧﺠﺎم ﺗﻬﻮﻳﻪ ﺑﻪ وﻳﮋه در ﻓﺼﻞ زﻣﺴﺘﺎن در ﻣﻮاردى ﻧﻴﺎز ﺑﻪ اﻳﻦ ﻣﻰﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ دﺳـﺘﮕﺎه ﮔﺮﻣـﺎﻳﺶ ﺳـﺎﻟﻦ ﺑـﻪ ﻃـﻮر ﻣﺪاوم درﺣﺎل ﻛﺎر ﻛﺮدن ﺑﺎﺷﻨﺪ. ﻣﺘﺎﺳﻔﺎﻧﻪ ﺑﺮﺧﻰ از ﻣﺮﻏﺪاران درﻓﺼﻞ زﻣﺴﺘﺎن ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﻛـﺎﻫﺶ ﻣﺼـﺮف ﺳـﻮﺧﺖ، ﺗﻬﻮﻳـﻪ ﻛﻤﺘﺮى اﻧﺠﺎم ﻣﻰدﻫﻨﺪ. ﺧﺎﻃﺮ ﻧﺸﺎن ﻣﻰﺳﺎزد اﻳﻦ ﻳﻚ روش اﺷﺘﺒﺎه ﺟﻬﺖ ﻛﺎﻫﺶ ﻫﺰﻳﻨﻪ ﺳﻮﺧﺖ اﺳـﺖ. ﻫـﻮاى ﺗـﺎزه ﺑـﺮاى ﻣﺮغﻫﺎى ﮔﻮﺷﺘﻰ ﺑﻪ اﻧﺪازه ﺧﻮراك و آب ﺗﺎزه واﺟﺪ اﻫﻤﻴ ﺖ اﺳﺖ.

ﺳﻄﺢ آﻣﻮﻧﻴﺎك در ﺳﺎﻟﻦ ﻋﺎﻣﻞ دﻳﮕﺮى اﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻰﺗﻮاﻧﺪ ﺿﺮﻳﺐ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻏـﺬاﻳﻰ را در ﻃﻴـﻮر ﮔﻮﺷـﺘﻰ اﻓـﺰاﻳﺶ دﻫـﺪ. ﺗﺠﺎرب ﻧﺸﺎن داده اﺳﺖ ﻏﻠﻈﺖ ٥٠-٢٥ ﻗﺴﻤﺖ در ﻣﻴﻠﻴـﻮن آﻣﻮﻧﻴـﺎك ﺑـﻪ ﻃـﻮر ﻗﺎﺑـﻞﺗـﻮﺟ ﻬﻰ ﺑـﺎزده ﻏـﺬا و ﻣﻴـﺰان رﺷـﺪ

ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن را ﻛﺎﻫﺶ ﻣﻰدﻫﺪ. ﮔﺎز آﻣﻮﻧﻴﺎك و ﺳﺎﻳﺮ ﮔﺎزﻫﺎى ﺳﻤﻰ در اﺛﺮ ﺗﻬﻮﻳﻪ ﺿﻌﻴﻒ ﺑﻪ وﻳﮋه درﻓﺼـﻞ زﻣﺴـﺘﺎن درﺳـﺎﻟﻦ ﻣﺮﻏﺪارى ﺗﺠﻤﻊ ﻣﻰﻛﻨﻨﺪ. ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﻧﺸﺎن داده اﺳﺖ ﻛﻪ ﺿﺮﻳﺐ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻏﺬاﻳﻰ ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ از ﭼﻬﺎر ﺗـﺎ ﻫﻔـﺖ دﻫـﻢ در اﺛـﺮ ﺳﻄﻮح آﻣﻮﻧﻴﺎك ﺑﻪ ﻣﻴﺰان ٢٥ ﻗﺴﻤﺖ در ﻣﻴﻠﻴﻮن ﺗﺤﺖ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﻗﺮار ﮔﻴﺮد (اﻳﻦ ﻣﻴﺰان از ﮔﺎز ﺗﻮﺳﻂ ﺑﻴﻨﻰ اﻧﺴﺎن ﻗﺎﺑﻞ ﺗﺸـﺨﻴﺺ اﺳﺖ)ﻣﺘﺨﺼ. ﺼﻴﻦ ﻗﻮﺎًﻳ ﺗﻮﺻﻴﻪ ﻣﻰﻧﻤﺎﻳﻨﺪ ﻛﻪ ﭘﺮورشدﻫﻨﺪﮔﺎن ﻣﺮغ ﮔﻮﺷﺘﻰ ﺑﺎﻳﺪ در ﻓﺼﻞ زﻣﺴـﺘﺎن ﻧﻴـﺰ ﻋﻤـﻞ ﺗﻬﻮﻳـﻪ را ﺑـﻪ ﺧﻮﺑﻰ اﻧﺠﺎم دﻫﻨﺪ. ﻋﻤﻞ ﺗﻬﻮﻳﻪ ﺑﺴﺘﮕﻰ ﻓﺮاوان ﺑﻪ ﻧﻮع ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن، رﻃﻮﺑﺖ، ﺷﺮاﻳﻂ ﺑﺴﺘﺮ و ﻏﻴﺮه دارد. ﺣﺪاﻗﻞ ١ ﻓﻮت ﻣﻜﻌﺐ ﻫﻮا در دﻗﻴﻘﻪ ﺑﻪ ازاى ﻫﺮ ﺟﻮﺟﻪ ﻻزم اﺳﺖ ﺗﺎ ﻫﻮاى ﻛﺎﻓﻰ را ﻃﻰاو ﻟﻴﻦ ﻫﻔﺘﻪ ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻧﻤﺎﻳﺪ اﻣﺎ اﻳﻦ ﻣﻘﺪار ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺳـﻦ ﺟﻮﺟﻪﻫﺎ زﻳﺎد ﺷﻮد. در ﻫﺮ زﻣﺎن ﻛﻪ اﺣﺴﺎس ﺷﻮد ﻣﻘﺎدﻳﺮى ﮔﺎز آﻣﻮﻧﻴﺎك در ﺳﺎﻟﻦ وﺟﻮد دارد ﺑﺎﻳﺪ ﺑﻼﻓﺎﺻﻠﻪ ﻣﻴﺰان ﺗﻬﻮﻳـﻪ را اﻓﺰاﻳﺶ داد.

3 -  ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻧﻮر :

ﻣﻴﺰان ﻧﻮر در ﺳﺎﻟﻦﻫﺎى ﭘﺮورش ﻃﻴﻮر ﮔﻮﺷﺘﻰ ﻣﻰﺗﻮاﻧﺪ ﺿﺮﻳﺐ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻏﺬاﻳﻰ را ﺗﺤﺖ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﻗﺮار دﻫﺪ. ﻧﻮرﻧﺴﺒﺘﺎً روﺷﻦ (١-٢ ﻓﻮت ﻛﻨﺪل) ﻣﻮﺟﺐ ﺗﺤﺮﻳﻚ ﻓﻌﺎﻟﻴ ﺖ و ﻛﻤﻚ ﺑﻪ ﻳﺎﻓﺘﻦ آب و ﻏﺬا ﺗﻮﺳﻂ ﺟﻮﺟﻪﻫﺎ ﻣـﻰﺷـﻮد. ﭘـﺲ از ﺳـﻦ ١٠ اﻟﻰ ١٤ روزﮔﻰ، ﻣﻴﺰان ﻧﻮر را ﻣﻰﺗﻮان ﺑﻪ ﺗﺪرﻳﺞ ﻛﺎﻫﺶ و ﺑﻪ ﻣﻴﺰان ﺗﻘﺮﺒـﺎًﻳ ٥/٠ ﻓـﻮت ﻛﻨـﺪل درﺗﺎرﻳـﻚﺗـﺮﻳﻦ ﻣﻨﻄﻘـﻪ رﺳﺎﻧﺪ. ﻣﻴﺰان ﻛﻢ ﻧﻮر ﻣﻮﺟﺐ آراﻣﺶ ﻣـﺮغﻫـﺎ و ﻛـﺎﻫﺶ ﻓﻌﺎﻟﻴـﺖ ﭘﺮﻧـﺪﮔﺎن و درﻧﺘﻴﺠـﻪ ﺣﺼـﻮل اﻓـﺰاﻳﺶ وزن ﺑﻴﺸـﺘﺮ ﺷﻮد.در ﺳﺎﻟﻦﻫﺎﻛﺎﻣﻼً ﺑﺴﺘﻪ، ﺗﺮﻛﻴﺒﻰ از ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﺧﻮراكدﻫﻰ ﺑﺎاﺳـﺘﻔﺎده ﺳﻴﺴـﺘﻢﻫـﺎى ﻧـﻮرى ﻣـﻰﺗﻮاﻧـﺪ ﻣﻮﺟـﺐ ﺑﻬﺒـﻮد ﺿﺮﻳﺐ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻏﺬا ﺷﻮد.