اصول ﺗﻐﺬﻳﻪ ﺟﻮﺟﻪﻫﺎي ﮔﻮﺷﺘﻰ

اﺻﻮل:

ﺳﻬﻢ ﺑﺎﻻﻳﻰ از ﻛﻞ ﻫﺰﻳﻨﻪ ﭘﺮورش ﺟﻮﺟﻪ ﻫﺎىﮔﻮﺷﺘﻰ ﺑﻪ ﺧﻮراك ﺗﻌﻠّﻖ دارد. ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ ﺟﻮﺟـﻪ ﻫـﺎى ﮔﻮﺷـﺘﻰ ﺑﺎﻳـﺪ ﻃﻮرى ﺗﻨﻈﻴﻢ ﮔﺮدد ﻛﻪ ﺑﺘﻮاﻧﺪ ﺗﻮازن درﺳﺘﻰ از اﻧﺮژى، ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ و اﺳﻴﺪﻫﺎى آﻣﻴﻨﻪ، ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻣﻌﺪﻧﻰ، وﻳﺘـﺎﻣﻴﻦﻫـﺎ و اﺳـﻴﺪﻫﺎى ﭼﺮب ﺿﺮورى را ﺑﺮاى رﺳﻴﺪن ﺑﻪ رﺷﺪ و ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﻄﻠﻮب ﻓﺮاﻫﻢ ﺳﺎزد.

ﺗﻤﺎم ﺷﺮﻛﺖﻫﺎ و ﻣﺆﺳﺴﺎت اﻗﺘﺼﺎدى ﭘﺬﻳﺮﻓﺘﻪاﻧﺪ ﻛﻪ اﻧﺘﺨﺎب ﺳﻄﻮح ﻣﻮاد ﻣﻐـﺬّى در ﺟﻴـﺮه ﻏـﺬاﻳﻰ ﺑﺎﻳـﺪ ﭘﺎﻳـﻪ اﻗﺘﺼـﺎدى داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ. اﻳﻦ ﻣﻮﺿﻮع ﺑﻪ ﺧﺼﻮص در راﺑﻄﻪ ﺑﺎ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ و اﺳﻴﺪ آﻣﻴﻨﻪﻫﺎى ﺟﻴﺮهﻏﺬاﻳﻰ ﻣﺼﺪاق دارد. ﻣﺸﺨﺺ ﺷﺪه اﺳﺖ ﻛﻪ ﺳﻄﻮح ﺑﺎﻻﺗﺮ اﺳﻴﺪ آﻣﻴﻨﻪ ﻫﺎى ﻗﺎﺑﻞ ﻫﻀﻢ در ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ ﺳﺒﺐ اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺟﻮﺟـﻪ ﻫـﺎى ﮔﻮﺷـﺘﻰ ﺷـﺪه و درﺻـﺪ ﻻﺷﻪ را اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻰدﻫﺪ. ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ، ﺗﻮﺻﻴﻪﻫﺎى ﺟﺪاﮔﺎﻧﻪاى ﺑﺮاى رﺳﻴﺪن ﺑﻪ ﺣﺪ ﻣﻄﻠﻮﺑﻰ از وزن زﻧﺪه و ﻗﻄﻌﺎت ﻻﺷﻪ ﺑﻪ ﻋﻤﻞ آﻣﺪه اﺳﺖ. ﺑﻴﺸﻴﻨﻪﺳﺎزى ﺳﻮدآورى ﭘﺮﻧﺪه زﻧﺪه ﻣﻌﺎدل ﻛﺎﻫﺶ ﻫﺰﻳﻨﻪ ﺧﻮراك ﺑﻪ ازاى ﻫﺮ ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم وزن زﻧﺪه اﺳﺖ. وﻗﺘـﻰ ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن ﭘﺮورش ﻳﺎﻓﺘﻪ ﺑﺎ ﺗﻔﻜﻴﻚ ﻗﻄﻌﺎت ﻻﺷﻪ ﺑﻪ ﻓﺮوش ﻣﻰرﺳﻨﺪ، اﻳﻦ رواﺑﻂ ﺗﻐﻴﻴﺮ ﻣﻰﻛﻨﺪ. ﺑﺮاى ﺑﻬﻴﻨﻪﺳـﺎزى داﻣﻨـﻪ ﺳـﻮد ﺣﺎﺻﻞ از ﻓﺮوش ﻗﻄﻌﺎت ﻣﺮغ ﻻزم اﺳﺖ ﺳﻄﻮح اﺳﻴﺪ آﻣﻴﻨﻪ ﻫﺎى ﻗﺎﺑﻞ ﻫﻀﻢ ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ ﺑﻴﺶ از ﺳﻄﻮح ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺷﺪه ﺑـﺮاى رﺳﻴﺪن ﺑﻪ ﺣﺪاﻛﺜﺮ ﺳﻮدآورى از ﻃﺮﻳﻖ وزن زﻧﺪه در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﻮد. ﭘﺎﺳﺦ ﮔﻠﻪ ﺑﻪ ﺑﻬﺒﻮد ﺷﺮاﻳﻂ ﺗﻐﺬﻳـﻪ، ﻋـﻼوه ﺑـﺮ ﺗـﺄﻣﻴﻦ ﻣﻮادﻣﻐﺬّى ﺑﻪ ﻛﻨﺘﺮل ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﺤﻴﻄﻰ ﻣﺆﺛﺮ ﺑﺮ رﺷﺪ ﻧﻴﺰ ﺑﺴﺘﮕﻰ دارد. ﺗﻮﺻﻴﻪﻫﺎى اﻧﺠﺎم ﺷﺪه در اﻳﻦ ﺑﺨـﺶ ﺑـﺎ ﻫـﺪف ﺑﻬﺒـﻮد ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺟﻮﺟﻪﻫﺎى ﮔﻮﺷﺘﻰ ﺳﺎﻟﻢ و ﺗﺤﺖ ﺷﺮاﻳﻂ ﻣﺪﻳﺮﻳﺘﻰ ﻣﻄﻠﻮب ﺻﻮرت ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ.

ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻣﻮاد ﻣﻐﺬي

اﻧﺮژي:

ﻣﻴﺰان اﻧﺮژى در ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻣﻌﻴﺎرﻫﺎى اﻗﺘﺼﺎدى ﺗﻌﻴﻴﻦ ﻣﻰﮔﺮدد. در ﻋﻤﻞ، اﻧﺘﺨﺎب ﺳﻄﺢ اﻧﺮژى ﺗﺤﺖ ﺗـﺄﺛﻴﺮ ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﺘﻌﺪدى از ﺟﻤﻠﻪ اﺟﺰاى ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ، ﺷﺮاﻳﻂ ﻓﺮآورى و دﻳﮕﺮ ﻋﻮاﻣﻞ ﻗﺮار ﻣﻰ ﮔﻴﺮد. از روشﻫﺎى ﻣﺮﺳـﻮم، ﻣﻴـﺰان اﻧﺮژى ﺟﻴﺮهﻏﺬاﻳﻰ ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎى AMEn (اﻧﺮژى ﻗﺎﺑﻞ ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﺴﻢ ﻇﺎﻫﺮى ﺗﺼﺤﻴﺢ ﺷﺪه ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎى اﺑﻘـﺎى ﻧﻴﺘـﺮوژن در ﺣـﺪ ﺻـﻔﺮ) ﺑﻴﺎن ﻣﻰ ﮔﺮدد. دادهﻫﺎى ﻣﻴﺰان اﻧﺮژى ﻛﻪ ﺑﻪ اﻳﻦ روش ﺗﺼﺤﻴﺢ ﺷﺪ، ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎى اﺑﻘﺎى ﻧﻴﺘﺮوژن در ﺣﺪ ﺻـﻔﺮ ﺑﻴـﺎن ﻣـﻰ ﮔـﺮدد. دادهﻫﺎى ﻣﻴﺰان اﻧﺮژى ﻛﻪ ﺑﻪ اﻳﻦ روش اﻋﻼم ﻣﻰﮔﺮدد ﺑﺮاى ﺑﺴﻴﺎرى از ﻣﻨﺎﺑﻊ ﺧﻮراﻛﻰ ﻗﺎﺑﻞ دﺳﺘﻴﺎﺑﻰ اﺳﺖ؛ ﻣﻘـﺎدﻳﺮ اﻧـﺮژى ﺑﻴﺎن ﺷﺪه در اﻳﻦ ﺑﺨﺶ ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎى ﺟﺪاول WPSA (اﻧﺠﻤﻦ ﺟﻬﺎﻧﻰ ﻋﻠﻮم ﻃﻴـﻮر) اراﺋـﻪ ﮔﺮدﻳـﺪه اﺳـﺖ. ﻣﻘـﺎدﻳﺮ AMEn در ﺑﻌﻀﻰ از ﺧﻮراكﻫﺎ، ﺑﻪ ﺧﺼﻮص ﭼﺮﺑﻰﻫﺎ در ﺟﻮﺟﻪﻫﺎى ﺟﻮان ﻛﻤﺘﺮ از ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن ﺑﺎﻟﻎ اﺳـﺖ. ﻫﻨﮕـﺎم ﺟﻴـﺮهﻧﻮﻳﺴـﻰ ﺑـﺮاى ﺟﻮﺟﻪ ﻫﺎىﮔﻮﺷﺘﻰ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﻪ اﻳﻦ ﻣﻮرد ﺗﻮﺟ ﻪ ﺷﻮد. ﺑﻴﺎن ﻣﻴﺰان اﻧﺮژى ﺑﻪ ﺻﻮرت اﻧﺮژى ﺧﺎﻟﺺ ﺑﺮ اﺧﺘﻼف ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ اﺳـﺘﻔﺎده ازME ﺣﺎﺻﻞ از ﺳﻮﺑﺴﺘﺮاﻫﺎى ﻣﺨﺘﻠﻒ (از ﺟﻤﻠﻪ ﭼﺮﺑﻰ، ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﻳﺎ ﻛﺮﺑﻮﻫﻴﺪرات) و اﺳﺘﻔﺎده ﺑﺮاى اﻫﺪاف ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﻜﻰ ﺧﺎﺗﻤﻪ ﻣﻰدﻫﺪ. اﺳﺘﻔﺎده از اﻳﻦ ﺳﻴﺴﺘﻢ ﺟﺪﻳﺪ ﺳﺒﺐ ﺛﺒﺎت ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺷﺪه و ﭘﻴﺶﺑﻴﻨـﻰ ﻋﻤﻠﻜـﺮد ﺟﻮﺟـﻪ ﻫـﺎى ﮔﻮﺷـﺘﻰ را ﺑﻬﺒـﻮد ﻣﻰﺑﺨﺸﺪ.

ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ و اﺳﻴﺪﻫﺎي آﻣﻴﻨﻪ:

ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﻫﺎى ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ ﺗﺮﻛﻴﺐ ﭘﻴﭽﻴﺪه اى از اﺳﻴﺪﻫﺎى آﻣﻴﻨـﻪ ﺑـﻮده و درون دﺳـﺘﮕﺎه ﮔـﻮارش ﺑـﻪ اﺳـﻴﺪﻫﺎى آﻣﻴﻨـﻪ ﺗﺠﺰﻳﻪ ﻣﻰﮔﺮدﻧﺪ. اﻳﻦ اﺳﻴﺪﻫﺎى آﻣﻴﻨﻪ ﺟﺬب ﺷﺪه و ﺑﺮاى ﺳﺎﺧﺖ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦﻫﺎى ﺑﺪن و ﺗﺮﻣﻴﻢ ﺑﺎﻓﺖﻫـﺎ (ﻋﻀـﻼت، اﻋﺼـﺎب، ﭘﻮﺳﺖ و ﭘﺮﻫﺎ) ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار ﻣﻰﮔﻴﺮد. ﺳﻄﺢ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦﻫﺎ ﺧﺎم ﺟﻴـﺮه ﻏـﺬاﻳﻰ ﻧﻤـﻰﺗﻮاﻧـﺪ ﻧﺸـﺎﻧﮕﺮ ﻛﻴﻔﻴـﺖ ﭘـﺮوﺗﺌﻴﻦﻫـﺎى ﺧﻮراك ﺑﺎﺷﺪ، ﻛﻴﻔﻴﺖ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﺑﻪ وﺟﻮد ﺗﻮازن ﺑﻴﻦ اﺳﻴﺪ آﻣﻴﻨﻪﻫﺎى ﺿﺮورى در اﺟﺰاى ﺟﻴﺮهﻏﺬاﻳﻰ ﺑﺴﺘﮕﻰ دارد.

ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ دﺳﺘﺮﺳﻰ اﻳﻦ اﺳﻴﺪ آﻣﻴﻨﻪﻫﺎ ﻧﻴﺰ ﺑﺴﻴﺎر ﻣﻬﻢ اﺳﺖ و در ﺗﻨﻈﻴﻢ ﺟﻴﺮهﻏﺬاﻳﻰ ﺟﻮﺟﻪﻫـﺎى ﮔﻮﺷـﺘﻰ ﺑﺎﻳـﺪ ﻣﻴـﺰان اﺳـﻴﺪ آﻣﻴﻨﻪﻫﺎى ﻗﺎﺑﻞ ﻫﻀﻢ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﻮد. ﻻزم ﺑﻪ ﻳﺎدآورى اﺳﺖ ﻣﻘﺪار اﺳﻴﺪ آﻣﻴﻨـﻪ ﻫـﺎى ﻗﺎﺑـﻞ ﻫﻀـﻢ اراﺋـﻪ ﺷـﺪه در اﻳـﻦ ﻗﺴﻤﺖ ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎى ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ ﻫﻀﻢ ﺣﻘﻴﻘﻰ اﺳﺖ. از ﻃﺮﻓﻰ ﻣﻘﺎدﻳﺮ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﺧﺎم ﺗﻮﺻﻴﻪ ﺷﺪه در اﻳﻦ ﺑﺨﺶ ﺻﺮﻓﺎً ﺑﻪ ﻋﻨـﻮان راﻫـﻰ ﺑﻮده و ﺳﻄﺢ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﺣﻘﻴﻘﻰ ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎى اﺟﺰاى ﺟﻴﺮهﻏﺬاﻳﻰ ﻣﺘﻐﻴ ﺮ اﺳـﺖ و ﺑﺎﻳـﺪ از اﺳـﻴﺪ آﻣﻴﻨـﻪﻫـﺎى ﺿـﺮورى ﻣﺤﺪودﻛﻨﻨﺪه ﺑﻪ ﺷﻜﻞ ﺳﻨﺘﺰ ﺷﺪه اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﻮد.

ﺗﺮﺟﻴﺢ داده ﻣﻰﺷﻮد در ﺻﻮرت ﻓﺮاﻫﻢ ﺑﻮدن و ﺑﻪ ﺧﺼﻮص ﺗﺤﺖ ﺷﺮاﻳﻂ ﺗﻨﺶ ﮔﺮﻣﺎﻳﻰ از ﻣﻨﺎﺑﻊ ﺑﺎ ﻛﻴﻔﻴﺖ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﻮد. ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦﻫﺎى ﻓﻘﻴﺮ ﻳﺎ ﻧﺎﻣﺘﻮازن ﻣﻰ ﺗﻮاﻧﻨﺪ اﺳﺘﺮسﻫﺎى ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﻜﻰ اﻳﺠﺎد ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ و ﺑﺮاى دﻓـﻊ ﻓـﺮآوردهﻫـﺎى ﺟـﺎﻧﺒﻰ آن اﻧـﺮژى زﻳﺎدى ﺻﺮف ﻧﻤﻮده و ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﺧﻴﺴﻰ ﺑﺴﺘﺮ را ﺑﻪ دﻧﺒﺎل داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ.

راﻫﺒﺮدﻫﺎي ﻓﺮﻣﻮلﻧﻮﻳﺴﻰ:

ﺳﻄﻮح اﺳﻴﺪﻫﺎىآﻣﻴﻨﻪ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺳﺎﻳﺮ ﻣﻮاد ﻣﻐﺬّى و از ﺟﻤﻠﻪ ﺳﻄﺢ اﻧﺮژى ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ ﺗﻌﻴﻴﻦ ﮔﺮدد. ﺳﻄﺢ ﻫﺸـﺖ اﺳﻴﺪ آﻣﻴﻨﻪ ﻣﺤﺪودﻛﻨﻨﺪه در ﺧﻮراكﻫﺎ در ﻫﻤﻴﻦ ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ﻣﺸﺨﺺ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﺟﻴﺮهﻧﻮﻳﺴﻰ ﻛﻤﻚ ﻣﻰﻛﻨﺪ ﺗﺎ اﺳـﻴﺪ آﻣﻴﻨـﻪ در ﺳﻄﺢ ﻣ ﻜﻔﻰ و ﻣﺘﻮازن در اﺧﺘﻴﺎر ﭘﺮﻧﺪه ﻗﺮار ﮔﻴﺮد. ﺑﺮاى ﺣﺼﻮل اﻳﻦ ﻫﺪف ﻻزم اﺳﺖ ﻣـﺎﺗﺮﻳﻜﺲ ﺟﻴـﺮهﻧﻮﻳﺴـﻰ ﺑـﻪ روز اﺻﻼح ﮔﺮدد. ﺳﻄﺢ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﻣﻮاد ﺧﻮراﻛﻰ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺎ آﻧﺎﻟﻴﺰ ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﺧﻮراكﻫﺎﻳﻰ ﻛﻪ در ﺟﻴﺮهﻫﺎ ﻣﺼـﺮف ﻣـﻰﮔـﺮدد ﺗﻌﻴـﻴﻦ

ﮔﺮدد و ﺳﭙﺲ ﺗﻨﻈﻴﻢ ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎى ﻣﻘﺎدﻳﺮ اﺳﻴﺪ آﻣﻴﻨﻪ ﻛﻞ و ﻗﺎﺑﻞ ﻫﻀﻢ در ﻣﺎﺗﺮﻳﻜﺲ ﺟﻴﺮهﻧﻮﻳﺴﻰ ﺻﻮرت ﮔﻴﺮد.

ﭘﺮوﻓﻴﻞ اﺳﻴﺪ آﻣﻴﻨﻪ اﻳﺪه آل:

ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻧﻴﺎز ﻏﺬاﻳﻰ ﺟﻮﺟﻪ ﻫﺎى ﮔﻮﺷﺘﻰ ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎى ﺗﻮازن ﺑﻴﻦ اﺳﻴﺪ آﻣﻴﻨﻪ ﻫﺎى ﻗﺎﺑﻞ ﻫﻀﻢﺣﺎﺋﺰ اﻫﻤﻴ ﺖ اﺳﺖ. ﺑـﺮاى رﺳـﻴﺪن ﺑﻪ اﻳﻦ ﻫﺪف، ﭘﺮوﻓﻴﻞ اﺳﻴﺪ آﻣﻴﻨﻪ اﻳﺪهآل ﻣﻰﺗﻮاﻧﺪ ﻣـﻮرد اﺳـﺘﻔﺎده ﻗـﺮار ﮔﻴـﺮد. در اﻳـﻦ ﺳﻴﺴـﺘﻢ ﻧﺴـﺒﺖ ﻫـﺮ ﻛـﺪام از اﺳـﻴﺪ آﻣﻴﻨﻪﻫﺎى ﺿﺮورى ﺑﺎ اﺳﻴﺪ آﻣﻴﻨﻪ ﻟﻴﺰﻳﻦ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان اﺳﻴﺪ آﻣﻴﻨﻪ ﻣﺒﻨـﺎ ﺗﻌﻴـﻴﻦ و ﻣﺤﺎﺳـﺒﻪ ﻣـﻰﮔـﺮدد. ﭘﺮوﻓﻴـﻞ ﻧﺴـﺒﺖ اﺳـﻴﺪ آﻣﻴﻨـﻪ اﻳﺪهآل در ﺟﺪول ذﻳﻞ ﻧﺸﺎن داده ﺷﺪه اﺳﺖ.

ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﻣﺘﻮازن:

در اﻳﻦ ﺑﺨﺶ ﺑﻪ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﻣﺘﻮازن (BP) اﺷﺎره ﺷﺪه اﺳﺖ. از ﭘﺮوﻓﻴﻞ اﺳﻴﺪ آﻣﻴﻨﻪ اﻳﺪه آل ﻛﻪ ﺑﺪان اﺷـﺎره ﺷـﺪ در ﺳـﻄﻮح ﺣﺪاﻗﻞ و ﺣﺪاﻛﺜﺮ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ ﺗﺎ ﭘﺮوﻓﻴﻞ واﻗﻌﻰ ﺑﻪ دﺳﺖ آﻳﺪ، ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻳﻦ ﻛﻪ اﻳﻦ ﻣﻮرد اﺑﺰار ﻣﻔﻴـﺪى ﺑـﺮاى ﻣﺘﺨﺼﺼـﻴﻦ ﺗﻐﺬﻳﻪ ﺑﺮاى ﺟﻴﺮهﻧﻮﻳﺴﻰ اﺳﺖ. ﻳﺎدآورى ﻣﻰ ﮔﺮدد ﻛﻪ ﭘﺮوﻓﻴﻞﻫﺎﻳﻰ ﺑﺎ اﻳﻦ دﻗّﺖ در ﻣﺘﻮن ﻓﺮﻣﻮﻻﺳﻴﻮن ﺗﺠـﺎرى ﺻـﺮﻓﺎً ﺟﻨﺒـﻪ ﺗﺌﻮرى دارد.

ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻣﻌﺪﻧﻰ ﭘﺮﻧﻴﺎز:

ﺗﺄﻣﻴﻦ ﺳﻄﻮح درﺳﺘﻰ از ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻣﻌﺪﻧﻰ ﭘﺮﻧﻴﺎز ﺑﺎ ﺗﻮازﻧﻰ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺮاى ﺣﺼﻮل رﺷﺪ ﻣﻮﻓﻖ از ﺟﻮﺟﻪ ﻫﺎى ﮔﻮﺷﺘﻰ از اﻫﻤﻴـﺖ ﺑﺎﻻﻳﻰ ﺑﺮﺧﻮردار اﺳﺖ. ﻋﻨﺎﺻﺮ ﭘﺮﻧﻴﺎز ﺷﺎﻣﻞ ﻛﻠﺴﻴﻢ، ﻓﺴﻔﺮ، ﻣﻨﻴﺰﻳﻢ ﺳﺪﻳﻢ، ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ و ﻛﻠﺮ ﻣﻰﺑﺎﺷﻨﺪ.

ﻛﻠﺴﻴﻢ:

ﻛﻠﺴﻴﻢ ﺟﻴﺮهﻏﺬاﻳﻰ ﺟﻮﺟﻪﻫﺎى ﮔﻮﺷﺘﻰ ﺑﺮ رﺷﺪ، ﺑﺎزدﻫﻰ ﺧﻮراك، رﺷﺪ و ﻧﻤﻮ اﺳﺘﺨﻮان، ﺳﻼﻣﺖ ﭘﺎ، ﻋﻤﻠﻜﺮد اﻋﺼﺎب و ﺳﻴﺴﺘﻢ اﻳﻤﻨﻰ اﺛﺮ ﻣﻰﮔﺬارد. ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻣﻘﺪار ﻣﻜﻔﻰ ﻛﻠﺴﻴﻢ ﺑـﺮاى ﺣﺼـﻮل ﻋﻤﻠﻜـﺮد ﻣﻄﻠـﻮب ﺿـﺮورى اﺳـﺖ. ﺟﻮﺟـﻪ ﻫـﺎى ﮔﻮﺷﺘﻰ ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﻄﻮح ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻛﻠﺴﻴﻢ ﺟﻴﺮهﻏﺬاﻳﻰ واﻛﻨﺶ ﻣﺨﺘﻠﻔﻰ ﻧﺸﺎن دﻫﻨﺪ، ﺑﻪ ﻫﻤﻴﻦ دﻟﻴﻞ ﺑﺎﻳﺪ ﺳﻄﺤﻰ از ﻛﻠﺴﻴﻢ اﻧﺘﺨﺎب ﺷﻮد ﻛﻪ ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ ﭘﺎﺳﺦ ﻣﺸﺎﻫﺪه ﮔﺮدد. ﻣﻘـﺎدﻳﺮ ﭘﻴﺸـﻨﻬﺎد ﺷـﺪه در اﻳـﻦ ﻛﺘـﺎب ﺑـﺮ ﻣﺒﻨـﺎى ﻛﺴـﺐ ﺣـﺪاﻛﺜﺮ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺟﻮﺟﻪﻫﺎى ﮔﻮﺷﺘﻰ و در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻦ ﻧﻴﺎزﻣﻨﺪىﻫﺎى ﻣﺨﺘﻠﻒ آﻧﻬﺎ اراﺋﻪ ﮔﺮدﻳﺪه اﺳﺖ.

ﻓﺴﻔﺮ:

ﻓﺴﻔﺮ ﻫﻤﺎﻧﻨﺪ ﻛﻠﺴﻴﻢ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﻪ ﺷﻜﻞ و ﻣﻘﺪار ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺗﺄﻣﻴﻦ ﮔﺮدد ﺗﺎ رﺷﺪ اﺳﺘﺨﻮان و رﺷﺪ در ﺣـﺪ  ﻣﻄﻠـﻮب ﺑﺎﺷـﺪ. ﻣﻘـﺪار

ﻓﺴﻔﺮ ﺗﻮﺻﻴﻪ ﺷﺪه ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎى ﻓﺴﻔﺮ ﻗﺎﺑﻞ دﺳﺘﺮس اﺳﺖ ﻃﻮرى ﻛﻪ ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ دﺳﺘﺮﺳﻰ ﻓﺴـﻔﺮ ﻣﻨـﺎﺑﻊ ﻏﻴﺮآﻟـﻰ ١٠٠درﺻﺪ و در ﻣﻨﺎﺑﻊ ﮔﻴﺎﻫﻰ ﻣﻌﺎدل ٣٣ درﺻﺪ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ. در ﺑﺴﻴﺎرى از ﻛﺸﻮرﻫﺎ ﻧﻴﺰ از ﺳﻴﺴﺘﻢ ﻓﺴﻔﺮ ﻗﺎﺑﻞ دﺳﺘﺮس ﻣﻮاد ﺧﻮراﻛﻰ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻰ ﺷﻮد. در اﻧﺘﺨﺎب دادهﻫﺎى ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻓﺴﻔﺮ ﻗﺎﺑﻞ دﺳﺘﺮس ﻣﻮاد ﺧﻮراﻛﻰ و ﻧﻴﺎز ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن ﺑﺎﻳﺪ دﻗّـﺖ ﻛـﺎﻓﻰ ﺑـﻪ ﻋﻤـﻞ آورد.

اﺳﺘﻔﺎده از آﻧﺰﻳﻢ ﻓﻴﺘﺎز ﺳﺒﺐ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻴﺰان ﻓﺴﻔﺮ ﻗﺎﺑﻞ دﺳﺘﺮس ﺧﻮراكﻫﺎى ﮔﻴﺎﻫﻰ ﻣﻰ ﮔﺮدد و در ﻣﺠﻤﻮع ﺑـﻪ ﻛـﺎرﮔﻴﺮى ﭼﻨﻴﻦ آﻧﺰﻳﻢﻫﺎﻳﻰ ﺳﺒﺐ اﻓﺰاﻳﺶ ﺳﻮدآورى در ﭘﺮورش ﺟﻮﺟﻪ ﻫﺎى ﮔﻮﺷـﺘﻰ ﺧﻮاﻫـﺪ ﺷـﺪ. ﻛـﺎﻫﺶ ﻣﻴـﺰان ﻓﻴﺘـﺎت ﺑـﻪ دﻟﻴـﻞ ﻣﺼﺮف آﻧﺰﻳﻢﻫﺎ ﺳﺒﺐ اﻓﺰاﻳﺶ ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ دﺳﺘﻴﺎﺑﻰ ﻛﻠﺴﻴﻢ و ﺳﺎﻳﺮ ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻣﻌﺪﻧﻰ ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ.

ﻧﺴﺒﺖ ﻛﻠﺴﻴﻢ ﺑﻪ ﻓﺴﻔﺮ ﻗﺎﺑﻞ دﺳﺘﺮس در ﺑﺴﻴﺎرى از ﻣﻮارد ﻣﻌﺎدل دو ﺑـﻪ ﻳـﻚ ﺑـﺮاى ﺟﻴـﺮهﻏـﺬاﻳﻰ ﺟﻮﺟـﻪﻫـﺎى ﮔﻮﺷـﺘﻰ ﻣﻨﺎﺳﺐ اﺳﺖ. ﺑﺎ اﻳﻦ ﺣﺎل ﺗﺠﺮﺑﻪ ﻧﺸﺎن ﻣﻰ دﻫﺪ ﻛﻪ ﺳﻄﻮح ﺑـﺎﻻﺗﺮ ﻧﺴـﺒﺖ ﻛﻠﺴـﻴﻢ ﺑـﻪ ﻓﺴـﻔﺮ ١ : ١/٢ ﺳـﺒﺐ ﺑﻬﺒـﻮد ﻋﻤﻠﻜـﺮد ﺟﻮﺟﻪﻫﺎ و ﺑﻪ ﺧﺼﻮص ﺗﺤﺮﻳﻚ رﺷﺪ و اﺳﺘﺤﻜﺎم ﭘﺎ ﻣﻰﺷﻮد.

ﻣﻨﻴﺰﻳﻢ:

ﻧﻴﺎز ﺑﻪ ﻣﻨﻴﺰﻳﻢ ﻋﻤﺪﺗﺎً ﺑﺪون ﻧﻴﺎز ﺑﻪ ﻣﻜﻤﻞ ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻣﻰ ﮔﺮدد، اﻓـﺰاﻳﺶ ﺳـﻄﺢ ﻣﻨﻴـﺰﻳﻢ (ﺑـﻴﺶ از ٥/٠ درﺻـﺪ) ﺳـﺒﺐ ﺑـﺮوز اﺳﻬﺎل ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ.

ﺳﺪﻳﻢ، ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ و ﻛﻠﺮ:

اﻳﻦ ﻋﻨﺎﺻﺮ ﺑﺮاى اﻧﺠﺎم ﺑﺮﺧﻰ اﻋﻤﺎل ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﻜﻰ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﻫﺴﺘﻨﺪ. اﻓـﺰاﻳﺶ ﺳـﻄﺢ ﻣﺼـﺮف اﻳـﻦ ﻋﻨﺎﺻـﺮ ﺳـﺒﺐ اﻓـﺰاﻳﺶ ﻣﺼﺮف آب ﺷﺪه و در ﻧﺘﻴﺠﻪ ﻛﻴﻔﻴﺖ ﺑﺴﺘﺮ ﻛﺎﻫﺶ ﻣﻰ ﻳﺎﺑﺪ. ﻛﻤﺒﻮد آﻧﻬﺎ ﺑﺮ ﻣﻴﺰان ﻣﺼﺮف ﺧﻮراك، رﺷﺪ و pH ﺧـﻮن ﻣـﻰ ﺗﻮاﻧﺪ اﺛﺮﮔﺬار ﺑﺎﺷﺪﻛﻨﺘﺮل. ﺳﻄﺢ ﺳﺪﻳﻢ و ﻛﻠﺮ ﻣﻄـﺎﺑﻖ ﻣﻘـﺎدﻳﺮ اﻋـﻼم ﺷـﺪه در ﺟـﺪاول ﻧﻴﺎزﻫـﺎى ﻏـﺬاﻳﻰ اﻫﻤﻴ ـﺖ دارد. ﺑـﻪ ﺧﺼﻮص ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻛﻠﺮ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻛﻠﺮﻳﺪ ﺳﺪﻳﻢ (ﻧﻤﻚ ﻃﻌﺎم) و ﺑﻴﻜﺮﺑﻨﺎت ﺳﺪﻳﻢ (ﺟﻮش ﺷﻴﺮﻳﻦ) ﻛﻨﺘﺮل ﮔﺮدد. ﻫﻨﮕـﺎم ﺟﻴﺮهﻧﻮﻳﺴﻰ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﻪ ﻣﻘﺪار ﻛﻠﺮ ﺗﺄﻣﻴﻦ ﺷﺪه ﺗﻮﺳﻂ ﺎﻳﺮﺳ ﻣﻨﺎﺑﻊ از ﺟﻤﻠﻪ ﻟﻴـﺰﻳﻦ ﻫﻴﺪروﻛﻠﺮاﻳـﺪ و ﻛـﻮﻟﻴﻦ ﻛﻠﺮاﻳـﺪ ﺗﻮﺟ/ـﻪ ﺷـﻮد. ﺷﺮاﻳﻄﻰ وﺟﻮد دارد ﻛﻪ در آن ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺳﻄﺢ ﺳـﺪﻳﻢ ﻣـﻰ ﺗـﻮان ﻧـﺮخ رﺷـﺪ را ﺑﻬﺒـﻮد ﺑﺨﺸـﻴﺪ، اﻳـﻦ ﺣﺎﻟـﺖ در ﺧـﻮراك ﭘﺮىاﺳﺘﺎرﺗﺮ ﻗﺎﺑﻞ ﻣﻼﺣﻈﻪ اﺳﺖ.

ﺗﻌﺎدل اﻟﻜﺘﺮوﻟﻴﺘﻰ (EB) در ﺟﻴﺮه ﺟﻮﺟﻪ ﻫﺎى ﮔﻮﺷﺘﻰ و ﺑـﻪ ﺧﺼـﻮص در ﺷـﺮاﻳﻂ ﺗـﻨﺶ ﮔﺮﻣـﺎﻳﻰ اﻫﻤﻴ/ـﺖ دارد. ﻣﻴـﺰان آﻧﻴﻮنﻫﺎ در ﭘﻴﺶﻣﺨﻠﻮطﻫﺎى وﻳﺘﺎﻣﻴﻨﻰ و ﻣﻌﺪﻧﻰ ﻫﻨﮕﺎم ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﺗﻌﺎدل ﻳﻮﻧﻰ ﺟﻴﺮه ﻧﻬـﺎﻳﻰ ﺑﺎﻳـﺪ ﻣﺤﺎﺳـﺒﻪ ﮔـﺮدد. اﮔـﺮ ﺳـﻄﺢ ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ ﺣﺪود ٨٥ درﺻﺪ ﺳﻄﻮح ﭘﻴﺸﻨﻬﺎد ﺷﺪه ﺳﺪﻳﻢ و ﻛﻠﺮ ﺑﺎﺷﺪ، ﺗﻌـﺎدل اﻟﻜﺘﺮوﻟﻴﺘـﻰ (Na+K-Cl) ﺣـﺪود ٢٢٠ ﺗـﺎ ٢٣٠

ﻣﻴﻠﻰاﻛﻰ واﻻن در ﻫﺮ ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد. ﻣﻘﺪار ﻓﻮق ﺳﻄﺢ ﻣﻨﺎﺳﺒﻰ اﺳﺖ و ﺗﺄﻛﻴﺪ ﻣﻰ ﮔﺮدد ﺑﻪ ﺳﻄﺢ ﻛﻠﺮ ﺗﻮﺟﻪ ﺷﻮد.

ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻣﻌﺪﻧﻰ ﻛﻢ ﻧﻴﺎز و وﻳﺘﺎﻣﻴﻦﻫﺎ

ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻛﻢ ﻧﻴﺎز و وﻳﺘﺎﻣﻴﻦ ﻫﺎ ﺑﺮاى ﺗﻤﺎم اﻋﻤﺎل ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﻜﻰ ﻣـﻮرد ﻧﻴـﺎز ﻫﺴـﺘﻨﺪ. ﺗـﺄﻣﻴﻦ ﺳـﻄﺢ ﻣﻨﺎﺳـﺐ ﻋﻨﺎﺻـﺮ ﻛـﻢﻧﻴـﺎز و وﻳﺘﺎﻣﻴﻦ ﻫﺎ ﺑﻪ اﺟﺰاى ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ، ﻓﺮآورى ﺧﻮراك و ﺷﺮاﻳﻂ ﻣﺤﻠﻰ ﺑﺴﺘﮕﻰ دارد. ﺑﺎﻳﺪ دﻗﺖ ﺷﻮد ﺗﺎ ﺷﻜﻞ ﻣﻨﺎﺳـﺒﻰ از ﻫـﺮ ﻋﻨﺼﺮ ﻣﻌﺪﻧﻰ ﺑﻪ ﭘﺮﻣﻴﻜﺲ اﻓﺰوده ﺷﻮد. ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻛﻢ ﻧﻴﺎز ﺑﺎ ﻣﻨﺸﺄ آﻟﻰ در ﻣﺠﻤـﻮع داراى ﻗﺎﺑﻠﻴـﺖ دﺳﺘﺮﺳـﻰ ﺑـﺎﻻﺗﺮى ﻫﺴـﺘﻨﺪ. ﺷﻮاﻫﺪى وﺟﻮد دارد ﻛﻪ ﻧﺸﺎن ﻣﻰ دﻫﺪ اﺳﺘﻔﺎده از ﺑﻬﺒﻮد وﺿـﻌﻴﺖ روى و ﺳـﻠﻨﻴﻮم در ﺟﻴـﺮه ﻏـﺬاﻳﻰ ﺟﻮﺟـﻪ ﻫـﺎى ﮔﻮﺷـﺘﻰ ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﺳﺒﺐ ﺑﻬﺒﻮد ﭘﺮدرآورى و ﭘﺎﺳﺦ اﻳﻤﻨﻰ ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن ﺷـﻮد. ﻣﺸـﺨﺺ ﺷـﺪه اﺳـﺖ ﻛـﻪ روى، ﺳـﻼﻣﺖ ﭘـﺎ را ﺑﻬﺒـﻮد ﻣﻰﺑﺨﺸﺪ.

وﻳﺘﺎﻣﻴﻦﻫﺎ:

ﻣﻴﺰان اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻜﻤﻞﻫﺎى وﻳﺘﺎﻣﻴﻨﻰ ﺑﻪ اﺟﺰاى ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ، ﺷﺮاﻳﻂ ﻓﺮآورى ﺟﻴﺮه ﻏـﺬاﻳﻰ و ﺷـﺮاﻳﻂ ﻣﺤﻴﻄـﻰ ﺑﺴـﺘﮕﻰ دارد. ﻣﻨﺎﺑﻊ اﺻﻠﻰ اﺧﺘﻼف در ﻣﻴﺰان اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻜﻤﻞ ﺑﺮﺧﻰ از وﻳﺘﺎﻣﻴﻦﻫـﺎ ، ﻧـﻮع ﻏـﻼت ﻣﺼـﺮﻓﻰ اﺳـﺖ. در ﺟـﺪاول ﻧﻴـﺎز ﻏﺬاﻳﻰ راس، ﻣﻴﺰان وﻳﺘﺎﻣﻴﻦ ﻫﺎى ﺗﻮﺻﻴﻪ ﺷﺪه ﺑﺮاى وﻳﺘﺎﻣﻴﻦ A، اﺳﻴﺪ ﻧﻴﻜﻮﺗﻴﻨﻴـﻚ، اﺳـﻴﺪ ﭘﻨﺘﻮﺗﻨﻴـﻚ، ﭘﻴﺮﻳﺪوﻛﺴـﻴﻦ (B6) و ﺑﻴﻮﺗﻴﻦ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ ﺑﺮ ﭘﺎﻳﻪ ذرت و ﮔﻨﺪم ﺑﻪ ﻃﻮر ﺟﺪاﮔﺎﻧﻪ اراﺋﻪ ﮔﺮدﻳـﺪه اﺳـﺖ. ﺑﺎﻳـﺪ ﺗﻮﺟـﻪ داﺷـﺖ ﻛـﻪ ﻣﻴـﺰان ﻛﻮﻟﻴﻦ ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎى ﺣﺪاﻗﻞ ﻣﻘﺪار در ﺟﻴﺮه ﻛﺎﻣﻞ ﺗﻮﺻﻴﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ.

در ﺑﺴﻴﺎرى از از ﺷﺮاﻳﻂ از ﺟﻤﻠﻪ اﺳﺘﺮس و ﺷـﻴﻮع ﺑﻴﻤـﺎرى ﻣﻤﻜـﻦ اﺳـﺖ ﻻزم ﺑﺎﺷـﺪ ﺳـﻄﻮح ﻣﺼـﺮف وﻳﺘـﺎﻣﻴﻦ ﻫـﺎ در ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ اﻓﺰاﻳﺶ داده ﺷﻮد. اﻓﺰاﻳﺶ ﺳﻄﺢ وﻳﺘﺎﻣﻴﻦﻫﺎ از ﻃﺮﻳﻖ ﺟﻴﺮهﻏﺬاﻳﻰ ﻳﺎ آب آﺷـﺎﻣﻴﺪﻧﻰ ﺑﺎﻳـﺪ ﺑـﺮ ﻣﺒﻨـﺎى داﻧـﺶ و ﺗﺠﺮﺑﻪ ﻣﺤﻠﻰ ﺻﻮرت ﭘﺬﻳﺮد. در ﻣﺠﻤﻮع ﺑﺎﻳﺪ ﺗﻼش ﺷﻮد ﺗﺎ در ﺑﻠﻨﺪ ﻣﺪت ﻋﺎﻣﻞ اﺳﺘﺮسزا ﺣـﺬف ﻳـﺎ از ﺷـﺪ ت آن ﻛﺎﺳـﺘﻪ ﺷﻮد و از اﺗﻜﺎ ﺑﻪ ﻣﺼﺮف ﻣﻘﺎدﻳﺮ ﺑﺎﻻى وﻳﺘﺎﻣﻴﻦﻫﺎ ﻛﺎﺳﺘﻪ ﺷﻮد.

ﻧﻴﺎز ﭘﺎﻳﻪ ﺟﻮﺟﻪﻫﺎى ﮔﻮﺷﺘﻰ ﺑﻪ وﻳﺘﺎﻣﻴﻦ E ﺣﺪود ١٥-١٠ ﻣﻴﻠﻰﮔﺮم در ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم اﺳﺖ. ﺑﺮ اﺳﺎس ﻧﻮع و ﻣﻴـﺰان ﭼﺮﺑـﻰ ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﻳﻰ ﻧﻴﺎز ﺑﻪ ﻣﻘﺎدﻳﺮ ﺑﺎﻻﺗﺮى از وﻳﺘﺎﻣﻴﻦ E وﺟﻮد ﺧﻮاﻫﺪ داﺷﺖ. ﻣﻴﺰان ﺳﻠﻨﻴﻮم و وﺟﻮد آﻧﺘﻰ اﻛﺴﻴﺪانﻫﺎ ﻫﻢ ﺑﺎﻳـﺪ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﻮد. ﻓﺮآورى ﺣﺮارﺗﻰ ﺟﻴﺮهﻫﺎى ﻏﺬاﻳﻰ ﺳﺒﺐ ﺗﺨﺮﻳﺐ ﺣﺪود ٢٠ درﺻﺪ از وﻳﺘﺎﻣﻴﻦ E ﻣﻰﮔﺮدد. ﺑﺮاى ارﺗﻘـﺎى ﺗﻮان اﻳﻤﻨﻰ ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن و اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﺪ ت ﻣﺎﻧﺪﮔﺎرى ﮔﻮﺷﺖ، ﺳﻄﺢ ﻣﺼـﺮف وﻳﺘـﺎﻣﻴﻦ E ﺑﺎﻳـﺪ ٣٠٠ ﻣﻴﻠـﻰ ﮔـﺮم در ﻛﻴﻠـﻮﮔﺮم ﺑﺎﺷﺪ. ﻣﻘﺪار وﻳﺘﺎﻣﻴﻦ E ﺗﻮﺻﻴﻪ ﺷﺪه در ﺟﺪاول راس ﺑﺮاى ﭘﺮورش ﺟﻮﺟﻪ ﻫﺎى ﮔﻮﺷﺘﻰ ﺗﺤﺖ ﺷﺮاﻳﻂ ﻧﺮﻣﺎل ﺑﻮده و ﺑﺎ ﺗﻐﻴﻴـﺮ

ﺷﺮاﻳﻂ از ﺟﻤﻠﻪ وﻗﻮع ﺑﻴﻤﺎرى ﺑﺎﻳﺪ ﺳﻄﻮح ﺑﺎﻻﺗﺮى از وﻳﺘﺎﻣﻴﻦ E اﺳﺘﻔﺎده ﺷﻮد.